Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Ukąszenia i objawy - Murinus i Lividum

Paganus
    Guest

Re: Ukąszenia i objawy - Murinus i Lividum

W przypadku haplopelmy zostałem dziabnięty w palec jak usówałem wylinke ( była głeboko w norce a ja zlekceważyłem ja i jej reacje) to skonczyło sie kłami w palcu wskazującym. Najpierw uczucie jak by ci ktos małego gwoxdzia w palca wbił, po krótkiej chwili ten wielki ból przechodzi z mniejszą siłą ale jednak z siłą na cały palec potem dłon i lekkie ciarki na nadgarstek ( tak było w moim przypadku ) potem ból głowy ale mina szybko po kilku apapach i plusszu a ból rki utrzymywał sie jeszcze przez kilka godzin.

A co do murinusa.... to była porażka, trzymałem ją pod łyżką i zabierałem kawałek konara jak wypadła spod łyzki ( silna była bestia i wyjatkowo sprytna) i dziabneła mnie w górną czesć dłoni. To bolało !! promienisty ból na cała dłon i strasznie mi się zaręciło w głowie ale na krótko, wziąłem Ca+ ale niestety na prawie cały dzien straciłęm czucie w ręceeaż do łokcie i taki wkurwiaący ból, nie jakiś wielki ale jednak bolało przez cały dzień. W obydwu przypadkach okazało sie ze przezylem Jednak jusz nie raz byłem dziabnięty i jednak to daje duzo organizmowi , bo jusz wie jak sie zachowac w takich przypadkach i troche to łagodzi skudki ugryzienia ale nie polecam takich przezyć chociażpotem ma sie co wspominać przy ognisku... z kolegami jak to patrzą na ciebie z niedowierzaniem ze dziabną cie ptasznik a ty żyjesz

madOx
    Guest

niezleeeeee

Musze zwiekszyc czujnosc przy moim Murinusku. A on to ma charakterek

Eqester
    Guest

Cieszę się , że tak żywo uczestniczycie w tym temacie

Do Atraxa - Mam pytanie. Napisałeś odpowiedź tak w 5 pytaniu. Mógłbyś to bardziej sprecyzować ? To znaczy czy Ciebie ukąsił któryś z tych ptaszników, czy Twojego znajomego. Jakie były objawy , co dalej zrobiłeś(lub Twój znajomy), czyli czy wziołeś (wziął) jakąś tabletkę i w ogule. Jak to u Ciebie (niego) przbiegało.

bachus
    Guest

Dzieki za wyczerpującą odpowiedź, ja mam ten problem, że jestem alergikiem na różne dziwne rzeczy (np. sok cytrusów i wiele innych), więc nie wiem jak by ewentualne ukąszenie mogło na mnie podziałać, staram się uważać na moją błękitną bo zaczęła ostatnio pokazywać na co ją stać i nerwus z niej straszny.

loko
    Guest

w takiej sytuacji najlepiej szybko udac sie do lekarza... choc zagrozenie zycia jest naprawde nie wielkie to jednak jest..., jesli ktos jest bardzo uparty i do lekarza nie chce, to duze ilosci plynow (najlepsza jest woda niegazowana, nie polecam slodzonych), calcium w duzych ilosciach 3000-5000 mg na wstepie, pozniej powtorka, cos na zbicie goraczki (np. naproksan sodu, lub inne inne jego sole, tylko bez przesady z iloscia bo rozzedzaja krew)... no i wytrwalosc bo niezle cie wytelepie....
    ale polecam lekarza...

msk
    Guest

A jak to jest z predkoscia pajakow?

Wiadomo, ze pokie sa bardzo szybkie, murinus jak biega tez, podrazniona lividum rowniez. Ale czy nie jest czasem tak, iz kazdy atakujacy pajak ma tego samego speeda? W koncu albopilosum na glodzie potrafi zaskoczyc, nie wydaje sie wcale wolniejsza od atakujacego murinusa.

dreadknight
    Guest

Paganus - albo jestes bajkopisarz albo pierdoła z urodzenia albo trenujesz te pająki żeby Cie gryzły:

"Jednak jusz nie raz byłem dziabnięty i jednak to daje duzo organizmowi , bo jusz wie jak sie zachowac w takich przypadkach i troche to łagodzi skudki ugryzienia"

Paganus
    Guest

dreadknight a moze jestem sadomasochista co ?
    nie pomyślałes o tym ?
    moze lubie byc gryziony

bachus
    Guest

w moim wypadku podrażniona lividum i tak ślamazarnie wypada przy podrażnionej irminii, ta to dopiero błyskawica, tyle że ona ucieka :PPP

herzog
    Guest

Paganus...nie masz się czym szczycic...Najwyrazniej jesteś mało odpowiedzialny i tyle...

Uprawnienia umieszczania postów