-
Ukąszenia i objawy - Murinus i Lividum
Witajcie.
Domyślam się , że ten temat był już na pewno wiele razy poruszany, ale i tak chciałem go napisać , bo mam jeszcze pare pytań. Dokładnie chodzi mi o objawy i siłe jadu pajączków takich jak murinus i lividum. Oto moje pytania:
1. Który z tych pająków waszym zdaniem ma potencjalnie silniejszy jad ?
2. Jakie są objawy po ukąszeniu Haplopelmy lividum ?
3. Jakie są objawy po ukąszeniu Pterinochilusa murinusa ?
4. Czy ukąszenie któregoś z tych pająków może sparaliżować ?
5. Czy kogoś z was, lub waszych znajomych, ukąsił jakiś Pterinochilus lub Haplopelma ?
Jeśli możecie to odpowiedzcie na moje pytania oraz jeśli macie taką możliwość podajcie w tym temacie linki stron na których mogę dowiedzieć się coś o ukąszeniach pająków.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
Re: Ukąszenia i objawy - Murinus i Lividum
1. Murinus i lividum są podobnie niebezpieczne
2. Ból, opuchlizna, gorczka, wymioty, utraty przytomności.
3. To samo, słyszalem też o kłopotach z sercem i oddychaniem.
4. Raczej nie - to nie Poecilotherie
5. Nie.
-
1. Porownywalne
2. morda juz napisal
3. j/w
4. I tu pojawia sie problem, bo rozne osoby reaguja na toksyny w inny sposob. Przypadki takie sie nie zdarzaly (albo ja o nich nie slyszalem), ale to nie znaczy, ze w pewnych warunkach nie moze dojsc do tego. Jest to jednak dosyc malo prawdopodobne, gdyz zeby wywolac te objawy potrzeba dosc mocnej neurotoksyny.
5. tak
-
Ad5. Ktory z nich i jak to przebieglo?
-
poszukaj w archiwum,. Kiedys o tym bylo
POzdrawiam
NAzar
-
hehe ja sie pochwale... mnie dzabneła lividum po 11 wylince i murinus dorołs samica :] wyczyn niezły bo przeżyłęm ale to taka mała dygresja
-
Paganus moze cie zle oceniam ale chcesz bardzo kazdemu zaimponowac?? ....... i za bardzo nie wiem czym sie chwalic :/
-
a co ty taki jakis nietego jesteś ? sam nie masz nic ciekawego do popwiedzenia prócz komentowania postów innych ? napisalem jakie miaęłm przeżycia bo taki jest temat a ty jakies komentarze głupie dajesz. Jak nie masz nic na temat to przynajmniej nie komentuj wypowiedzi innych
-
Paganus więc opisz co i jak. Ludzie są ciekawi.
-
dokładnie, opisz objawy, ile się utrzymywały, czy brałeś jakieś leki i czy jesteś na coś uczulony, zależy mi na takich informacjach, zwłaszcza ze strony lividum
Uprawnienia umieszczania postów