Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Tracimy WILGOTNOŚĆ !!!

onoszek
    Guest

Tracimy WILGOTNOŚĆ !!!

w przeciągu jednego dnia wilgotność w terra spadła o 50% !
    co mam robić ciągle spada ?!
    mam tam wodospad, i chodziło o to bym nie musiał terra zraszać.
    Jak zwiększyć wilgotność ?

Z góry dzięki za posty !

Re: Tracimy WILGOTNOŚĆ !!!

Nawet jeśli masz wodospad musisz spryskiwać terra. Najlepiej jak bedziesz zlewał wodą podłoże wtedy stopniowo woda bedzie z niego parować i tym samym podnosić wilgotność, ale terra musisz spryskiwac.

sigsauer
    Guest

Może ogranicz troche wentylację........ skoro tak szybko wysycha.

Doradzam również wsadzić mech jeślli to terra tropikalne U mnie sie super sprawdza u pająków i węża

co jak co ale wentylacji nie powinno sie zmniejszać tylko dlatego że 'za szybko wysycha'. Chcesz żeby mu zalęgła sie pleśń w terra??
    Zrób tak jak Ci tu podpowiadają - 'podlej' podłoże.

Możesz też pod źródłem ciepła umieścić basenik czy jakiś tam pojemnik z wodą który będziesz uzupełniał co jakiś czas a który niewątpliwie pomoże Ci utrzymać wilgotność na nalezytym poziomie.

pawlow
    Guest

Fogger polecam, bardzo przydatna rzecz

Droga zabawka, zamiast tego jest wiele innych możliwości

Dambala powiedz mi jaki mech mam zastosowac i gdzie go moge zdobyc. Pewnie tego z lasu raczej nie moge to teraz wlozyc.

nie wiem co kto wyzej napisal,wiec moze powtarzam po kims
    Sa do dostania (np w Biofilu) takie gabki(twarde),nie wiem jak sie nazywa,ale niektore rosliny sie na tym hoduje.Miseczka z woda(plytka woda)w to dajesz gabke i niedaleko jakiegos zrodla ciepla,oczywiscie w terra

Wystarczy mnech z lasu ja taki używam. Idziesz do alsu i szukasz mchu, wytnij go z kawałkiem ziemi aby nie naruszyć korzeni Przynosisz go do domu i wypłukujesz pod kranem ziemei. Następnie zanurzasz w misce czy cyzmś na noc, przygnieć aby nie wypłynął. PO wymoczeniu znwó wypłucz i możesz wsadzić do terra Trzymaj w zacienionuym miejscu, nie w świetle żarówki bo wysuszy go Co dziennie spryskujesz mech i ladnie rośnie Również możesz iść do sklepu ogrodniczego itam kupić mech

Uprawnienia umieszczania postów