-
Re: Który najlepszy???
Crawshayi!!!! uwielbiam tego pająka tylko szkoda ze długo rośnie.
-
Z profilu "dafa" wynika, ze z ptasznikow ma B. boehmei, a i tak na sprzedaz. Tak wiec z tych podanych przez niego polecilabym Ch. cyanopubescens. Ma najslabszy jad i jest najmniej agresywna. Nie polecam poczatkujacym ptasznikow afrykanskich ani T. blondi.
-
co fakt to fakt....
Na poczatek zdecydowanie Chromatopelma - jest łagodna, ma słaby jad, szybko rośnie i jest najbardziej efektownie ubarwiona.
Nie zgadzam się z opinią Awikularii co do T. blondi, jest to pająk niezwykle prosty w utrzymaniu, ma stosunkowo slaby jad, bardzo szybko rosnie i jedyny problem polega na zapewnieniu odpowiedniej wielkosci terrarium.
Co do C. crawshayi to według mnie jeden z najaladniejszych ptaszników, troche traktowany u nas po macoszemu (nie wiem z jakiego powodu). Kopie niesamowite tunele, ma piekne ubarwienie i jest dosyc aktywny. Wada jest niewatpliwie to ze niesamowicie wolno rosnie i ma silny jad.
-
Mantid, ale z agresywnoscia T. blondi sprawa przedstawia sie ciut inaczej. Moze i jest prosty w utrzymaniu, ale za to niezle agresywny. Nie wlozylabym reki do jego terrarium za chinskiego boga... Co z tego, ze ma slaby jad, skoro niezlej wielkosci zabki potrafia zrobic niezle dziury w np. dloni... I te wloski - ma ich naprawde duzo i szalenczo je wyczesuje. Dlatego nie polecam poczatkujacym tego gatunku, a w szczegolnosci jako pierwszego pajaka...
-
Awi to jak jej sprzatasz???
-
Wolam kici kici i wtedy sie nie rzuca...
Mam kilka tzw. przyrzadow, np. 30 cm penseta...
-
ej ludzie a ktory papier toaletowy mam wybrac bo bardzo nie wiem nie chodzi o szorstkosc papieru ale o to zeby byl ladny i miekki w dotyku :-/
Uprawnienia umieszczania postów