Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: jaka żarówka??

Grażynka
    Guest

Re: jaka żarówka??

no to spox mamy poprostu inne gusta :P mi sie obie podobaja u geni mam czerwoną a u irmini niebieską

bachus
    Guest

Ja mam terra 30x40x30 (dlg/szer/wys) i w srodku 25W czerwona zarowke, daje jakies 40/45 stopni przy zarowce o ok 22/25 w drugim koncu terra, w gniezdzie irmini na pewno troche chlodniej, ale w naturze tez siedzi w gniezdzie, a jak mojej zimno to sie grzeje przy wejsciu, zwlaszcza w nocy.

Quit13
    Guest

Czyli do terra 40/25/25 starczy 25W tak???

_INVISIBLE_
    Guest

wzupelnosci

[RED-689]
    Guest

Re: jaka żarówka?? [CIACH] Koniec tematu

OK niech ktos pokaze mi taniej niz 50zl zarowke emitujaca czerwone swiatlo a nie pochlapana czerwona farba! To tak jak by niebieska miala dawac UV :-)

mIRO
    Guest

Dokładnie [RED-689]. Masz rację...

Mefisto
    Guest

Czy przypadkiem ta "chlapnięta" czerwona farba nie działa jak filtr przepuszczający tylko zakres czerwonego światła?

Jeśli się nie mylę, to właśnie tak jest. A jeśli tak jest, to każda żarówka chlapnięta czerwoną farbą emituje czerwone światło.

No chyba, że rozmawiamy o kwoce, która to emituje światło podczerwone (światło podczerwone <> światło czerwone).

Jeśli ktoś uważa, że czerwone światło niekoniecznie jest światłem o czerwonej barwie (kiedyś takie zdanie się pojawiło na forum), to poproszę o wyłożenie tej różnicy.

Zawsze mnie uczono, że pasmo światła dzieli się na różne zakresy, które w sumie dają pasmo białe. Poprzez zastosowanie odpowiednich filtrów można "wyciągnąć" światło niebieskie, czerwone, itp. Być może się mylę, bo nigdy nie byłem dobry z Fizyki. :P, ale tak na zdrowy rozum jeśli widzę, że żarówka świeci się na czerwono, to wg mnie ona emituje właśnie czerwone światło, a nie np. niebieskie w zielone groszki. :P

Teraz poproszę optyków o poprawienie mnie w miejscach, w których napisałem bzdury. :P

[RED-689]
    Guest

Ja podchodze do tego bardziej lopatologicznie. Nie wiem jakie swiatlo daja kwoki (szczerze nigdy nie widzialem czegos takiego a jezeli nawet to nie pamietam) ale.... skoro sa zarowki ciemniowe (fotografia) imitujace czerwonym swiatlem a nikt nie poleca tych po 8-12zl z racji tego ze sie po prostu nie nadaja.

Choc moge sie mylic. Jezeli tak jest to chetnie prosil bym o nakeslenie tematu.

Mefisto
    Guest

Żarówkę ciemniową możesz uzyskać owijając ją czerwoną bibułą.
    Pamiętajac oczywiście o zagrożeniu pożarowym.

Uprawnienia umieszczania postów