-
Re: Ptaszniki
a mozesz wierzyc lub nie ale pajakowi to sie wcale nie musi podobac.. i tu nie chodzi o strach czy lek ale o zwykle ludzkie odruchy.. no chyba ze nie jestes normalny i brak u Ciebie takich odruchow.. aaaaaaah jeszcze jedno... nie jestem uzalezniony od zadnych dogmatow.. a tym bardziej "tempo" heheh.. i nie pitol o jakiejs potrzebie kontaktu z pajakiem bo to po prostu smieszne......... zal pajaka...
-
Ptasznika na ręce weźnie każdy po jakimś czasie. Nie po to by się popisać czy coś - po prostu żeby zobaczyć co i jak. I ja z kumplem wzięliśmy je na ręce. Bardzo miłe nowe doświadczenie.
-
najbardziej mile dla pajaka.... czemu wogole nie pomyslicie o zwierzaku??? tylko "ale super doswiadczenie"...
-
Mnie to nie obchodzi, czy bierzecie, czy nie.
Bierzcie sobie, tylko pozniej niech nikt nie ma pretensji i zalow...
Ja wzialem do tej pory tylko raz.. kiedy nie mialem mozliwosci przeniesienia w inny sposob. Obecnie jednak tez mam sposoby na przenoszenie pajaki w bezpieczniejszy sposob. To nie jest kwestia strachu, ale jestem zbyt mocno przywiazany do pajakow by pozniej uzalac sie nad soba, ze bylem takim idiota, ze wypuscilem pajaka z reki, spadl i sie zabil.
Poza tym skad wiecie, jak pajak zareaguje w danej sytuacji? To, ze caly czas jest powolny, to nie znaczy, ze nagfe mu cos nie "odbije" i nie zaskoczy czyms pajeczarza. Jezeli sytuacja wymyka sie spod kontroli, to ludzkim odruchem jest strzepniecie pajaka z reki, a konsekwencje juz znacie.
Rastafaq - a o operowaniu golymi rekami w terrarium sie nie wypowiadam. Sam to robie, jak pajak siedzi w kryjowce. Tak czy owak, prawie zawsze mam pesete.
Ale nic mnie nie przekona, ze branie pajakow na reke tylko po to, zeby zobaczyc, jak to jest, nie jest debilizmem.
Rozumiem, ze mozna pajaka wziac do reki, jezeli to ma jakis cel.. np. opatrzenie rany, ale w celach rekreacyjnych? Dla mnie to glupota, a ze ktos lubi... no coz, nie moj problem. Zycze wszystkim sukcesow w glaskaniu pajakow
Ps. Co do szpanerow, to juz zdarzylo mi sie paru takich poznac. Wszyscy zakonczyli hodowle w ciagu paru miesiecy (z nudow lub nie dawali sobie ze zwierzeciem rady).
-
Pająk zachowuje się wtedy normalnie. Ani jeden nie zachowywał się nerwowo, nie uciekał ani nie był agresywny. Branie wyglądało tak: pająk wyszedl z terrarium po szybie, wszedł na ręke, pochodził i wszedł z powrotem do terrarium. Ot cała filozofia. Jakby mu coś nie pasowało zachowywał by się inaczej - one były spokojne.
-
żal to mi ciebie bo to ty nie potrafisz zobaczyć w pająku czegoś więcej niż tylko idiotycznego robaka. To nie jest kozactwo jeśli wezme pająka na ręke i postawie go na biurku, zeby popatrzeć jak trudzi się z pokonywaniem różnych przedmiotów (szklanka, kalkulator, myszka) poprostu bardziej mi siępodoba gdy niesfornie usiłuje się wspiąć na szklanke
-
a mi to zal jest ciebie..... i pajaka ze traktujesz go jak zabaweczke ktora sie mozna pobawic... no ale w wieku 16 lat tez bym moze tak glupio myslal... bo przeciez trzymanie go w terra jest taaaaaaaakie nudne....
-
Przypadek, jaki opisal morda zdarzal mi sie dosc czesto. Zawsze bylo tak ze smithi. Kiedy sprzatam lub manipuluje rekami w terrarium, to ona od razu mi na reke wchodzi, a ja czekam, az zejdzie... chyba, ze sie zasiedzi, to jej pomagam
Zawsze jednak nie wyciagam reki z pojemnika, bo balbym sie, ze pajak by mi wypadl. Staram sie unikac czegos takiego i najczesciej wszystkie prace w terrarium wykonuje peseta...ale czasem, jak sie nie da, to trudno.
-
ciekawe co wiek ma do tego jak się ze zwierzęciem obchodzisz, ja niemaiłem żadnych wypadków z pająkami (bogu dzięki) i jakoś nie widze ryzyka w zabieraniu pająka z terra jeśli co najwyżej moze spaść z wysokosci 5 cm na biurko. ale jeśli kozak to kozak.
-
Pac słuchaj ja mam 16 lat i takich pomysłów niemam, dla mnie wystarczająco interesujące jest patrzenie na niego nawet jak nic nie robi. Wiec nie generalizuj ze "w wieku 16 lat to to albo tamto..."
Uprawnienia umieszczania postów