-
Re: Proszę o ocenę hodowców...
Rammstein, a dajesz mu czasem cos do jedzenia?
Mam trzy vagansy, wszystkie podrostki.
W wiekszosci sytuacji salwuja sie ucieczka do nory, ale czasem, bez wyraznej przyczyny, rzucaja sie lub czesza. Z tego wniosek, iz ja trafilem na okazy nieprzewidywalne w swym zachowaniu.
-
A ich agresywnosc, jak smiem mniemac, jest odwrotnie proporcjonalna do pelnosci w zoladku.
-
"Proszę o ocenę hodowców..."
Nie hodowców lecz howaczy ))
-
moja vagans'ica jest agresywna- nie wyczesuje włosków, ale podczas każdego sprzątanie(resztki po pokarmie) terrarium wyskakuje ze swojej kryjówki u straszy podnosząc przednie odnóża, często nimi uderza w podłoże, a jak ma całkiem zły nastrój to to atakuje bez ostrzeżenia, kilka razy podczas ataku złamała mi patyczek do szaszłyków, którym wygrzebuję syf. ofiary atakuje niesamowicie precyzyjnie i z tak dużą siłą, że słychać jak wszystko chrupie(kostki osesków, czy pancerze dużych karaczanów)...- ze spokojnym egzemplażem się nie spotkałem, choć widywałem fotki z vagansem na dłoni(może to fotomontaż)
-
Loko... tak tak, howaczy, jak najbardziej
-
RAMMSTEIN1
Na krople wody to mi sie B.Albopilosa rzuca ;p
A tak na marginesie Kedziezawy: "Albopilosa" (P.Cieślak) czy "Albopilosum"?
-
Były już rozbieżności w ocenie hodowcy/chowacze. Przekonała mnie czyjaś argumentacja i podanie leskykalnych podstaw obu wyrazów. Nie przytoczę tego w pełni, ale spróbuję ze słownikiem:
chów: IV, D. chowu, Ms. chowie, blm
«racjonalne utrzymywanie zwierząt i opieka nad nimi; pielęgnowanie»
Chów bydła, drobiu, królików, świń.
Krowa, koń własnego chowu.
Zostawić cielę, prosię, źrebię do chowu, na chów.
hodowla ż I, DCMs. ~li; lm D. ~li
1. «planowa opieka nad wzrostem i rozwojem zwierząt lub roślin, zabiegi mające na celu doskonalenie cech dziedzicznych hodowanych osobników; [okazy będące pod opieką hodowcy»
Hodowla roślin, zwierząt.
Hodowla koni rasowych, trzody chlewnej.
Hodowla pomidorów, tulipanów.
Hodowla zarodowa.
Zajmować się hodowlą.
I kim jesteśmy? Hodowcami w rozumieniu słownika języka polskiego. Zastanawiałem się nad tym kilka lat temu "trzymając/chowając" rybki (raczej hodując rybki) )
-
Z tego wychodzi, iz przez naszych rodzicow nie bylismy wychowani, lecz wyhodowani =)
-
Brachypelma ALBOPILOSUM, to jest teraz prawidlowa nazwa. P. Cieślak pisal ksiazke, kiedy jeszcze obowiazywala ta starsza nazwa. Radze raz na jakis czas zagladac do katalogu Platnicka.
-
Re: RAMMSTEIN1
Albopilosum.
Synonim albopilosa jest coraz rzadziej używane.
Uprawnienia umieszczania postów