Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Wątek: Wszystko mnie swędzi

stopa
    Guest

Re: Wszystko mnie swędzi

No, wlasnie niew iem jak to wyglada....Moze ktos z bardziej doswiadczonych hodowcow sie wypowie Awi, czy ktokolwiek....chyab, ze tu nie zagladaja

krzdab2150
    Guest

Re: Wszystko mnie swędzi

Wygląda to tak jak napisałem. Moze pożądne testy w profrsjonalnym labie oparte byłyby na podobnej zasadzie.
    Pomysł jest po krótkiej konsultacji naukowej, dzielę się profesjonalną odpowiedzią, jaką otrzymałem.

-----Original Message-----
    From: Jacek Sein Anand [mailto:jsanand@amg.gda.pl]
    Sent: Monday, August 26, 2002 6:35 PM
    To: kris
    Subject: Re: (no subject)

Szanowny Panie Krzysztofie,
    Niestety do końca października nie będę łatwo dostępny w sieci, z tąd też
    wynika moja tak bardzo opóźniona odpowiedź na Pana pytanie!
    1. Jeśli chodzi o owady jadowite to większość alergologów w Polsce zajmuje się głównie badaniem i odczulaniem osób uczulonych na jad owadów błonkoskrzydłych!
    2. Kilka interesujących dla Pana infromacji można odnaleźć w następujących czasopismach medycznych:
    - Toxicon. 2002 Oct;40(10):1495-7.
    - Curr Opin Pediatr. 1996 Jun;8(3):256-60.
    - J Allergy Clin Immunol. 1995 May;95(5 Pt 1):1056-8.
    - Am J Ophthalmol. 1983 Jul;96(1):118-9.
    - Crit Care Update. 1981 Sep;8(9):17-24.
    - Am J Trop Med Hyg. 1973 Jan;22(1):130-3.
    3. W przypadku ptaszników reakcję uczuleniową najczęściej powodują
    "włoski". Działają one zarówno przez mechaniczne drażnienie naszej śluzówki jak i przez reakcję z immunoglobulinami typu IgE. Jad wykorzystywany jest przez pająki w ostateczności.
    W wielu krajach zachodnich odchodzi się od stosowania "testowych alergenów" przygotowywanych przez firmy farmaceutyczne (uczulają tam też stabilizatory i inne dodatki...) i w przypadku np. domniemanej alergii na truskawki z działki prosi się chorego o przyniesienie owoców, rozciera się je w naczyniu, skaryfikuje skórę (delikatnie skrobie np. igłą do strzykawki) na przedramieniu i następnie nakłada śladową ilość "papki" - odczyn wczesny i poźny ocenia lekarz. Nie sugeruję oczywiście pobierania jadu pająka i wykonania powyższego procesu ale teoretycznie jest to możliwe. Z powodu jednakże możliwości wstrząsu anafilaktycznego (- stan zagrożenia życia -) u osoby uczulonej nie można takich prób dokonywać w domu!!!
    Nie jest to pewnie satysfakcjonująca Pana odpowiedź ale możemy wrócić do tematu pod koniec października.
    Serdecznie pozdrawiam
    JA

autor odpowiedzi jest dr med i specjalistą od ukąszeń - kiedyś to było na forum.
    Tyle.

Uprawnienia umieszczania postów