Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: samiec,samica???

Mieszany widok

muzzy
    Guest

samiec,samica???

Czego jest wiecej u pajakow-samic czy samcow gdy wychodza z kokonow?Wiem ze sie nie da odroznic jak jest maly ale jak sami macie wieksze osobniki to wiecej sie wam trafilo samcow czy samic???I jak myslicie czego jest wiecej-jakiej plci wsrod pajakow?
    Pozdro

SamsoN
    Guest

Re: samiec,samica???

Z tego co wiem to zalezy od gatunku. U vagansow, ktore sam rozkopałem:P bylo mniej wiecej 3/4 samic i 1/4 samcow!! Niech jednak wypowiedza sie bardzie doswiadczeni hodowcy!

Pozdrawiam Samson!!!!

rastafaq
    Guest

Samic jest więcej.

roko
    Guest

samic jest zdecydowanie więcej w kokonie

bachus
    Guest

To naturalne, że samic jest więcej, nie tylko u pająków ale i u większości zwierząt, a powód jest jeden, za to bardzo logiczny ---> jeden samiec może 'obskoczyć' kilka samiczek, nie odwrotnie :PPP

P.S. u homo sapiens jest nieco inaczej, ale ten gatunek ma specyficzne upodobania co do kontroli ilości narodzin :PPP

redknee
    Guest

nie zgodze sie z toba bachus
    np u krokodyli jest tak ze gdy temperatura podczas wysiadywania jaj przez osobnika rodzicielskiego jest np 29*C to legna sie (prawie) SAME samice a gdy temp jest wyskosci 31*C to legna sie prawie SAME samce ))

ale to jest z innej beczki

Awikularia
    Guest

Nie klocmy sie. Tak naprawde to nikt z nas tego nie wie. I nie mam pojecia, czy byly jakies badania na ten temat. Aby to sprawdzic, nalezaloby trzymac wszystkie mlode z kokonow... Ale nie wiem, kto sie na to porwie, miec kilka tysiecy maluchow na wykarmieniu... Kiedys mialam okolo 2 tys. i nie dawalam rady.

morda
    Guest

Ale to są gady...

Uprawnienia umieszczania postów