Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Pająk

Mieszany widok

DragoN16
    Guest

Pająk

Być morze był jurz ten temat, lecz nieznalazłem go ale czy jest jakiś pająk podziemny w miare słabojadowity dostępny na polskim rynku mający oyładne kolorki?????????????????

Filip79
    Guest

Re: Pająk

Nie ma. Zresztą podziemność rzecz względna. Inaczej "podziemny" jest Hysterocrates a inaczej Ephebopus (tego też można nazwać naziemnym) i nie wiem co Ci by przyszło z ładnych kolorków jak i tak rzadko one wychodzą.

Neo2
    Guest

Raczej większość podziemnych ma silny jad i jest agresywna.

RAMMSTEIN1
    Guest

niestety
    kazdy ptasznik podziemny jest dosc niebezpieczny...

majes
    Guest

poszukuj nie tylko pajaka ale i jakiegos słownika.Kazdemu sie moze zdarzyc blad ale to juz chyba przesada.
    Podziemny i ladne kolorki????bedziesz je podziwial raz na miesiac.chyba ze podloze zrobisz mu z przezroczystego torfu

DragoN16
    Guest

jeżeli chodzi o pisanie to jestel leser a kolory- morzna mu zrobić nore w robu
    ikoloryn widać ostatnio na jakiejś stronie angielskiej było jak to zrobić

morda
    Guest

Co prosze? Napisz ładnie i wyraźnie....
    Nie ma łagodnego i słabo jadowitego podziemnego pająka. Na początek poleciłbym Ci Hysterocratesy ale nie są zbyt jaskrawo ubawrione. Haplopelmy lividum (pewnie o nią Ci właśnie chodzi) nie polecam. Pająk wychodzi tylko w nocy (czasem nie wychodzi kilka miesięcy) i jest piekielnie szybki. Zaniepokojony jest również bardzo agresywny co idzie w parze z slinym jadem. Nie polecam, aczkolwiek jeśli umiesz się z nim dobrze obchodzić jest to naprawde fascynujący pająk prowadzący dość skryty tryb życia (w zasadzie na półce stoi terrarium z ziemią).
    Mój H.hercules jad do tej pory jest mało agresywny. Nigdy nie miałem z nim problemów, je jak maszyna i rośnie dość szybko. Dlatego polecam Ci Hysterocratesy - wg. mnie czasem bardziej przyciągają uwagę od Haplopelm (może dlatego, że mojego widuje rzadziej od lividum).

DragoN16
    Guest

właściwie to nie o nią mi chodzi
    bo durzo jest pająków co ładne kolory mają nieznam wiele podziemnych bo dotej pory mnie to nieinteresowało

bachus
    Guest

heh, kup sobie p.irminia, też fajne tunele kopie i ma spox kolorki :PPP

Atrax Robustus
    Guest

A ja Ci proponuje gryziela!
    Nie dosc, ze mozna go zlapac w Polsce, to kopie tunele, zyje okolo 10 lat i nie jest niebezpieczny.
    Mi sie podoba, ... przypomina troche pajaki z Hexathelidae, ale pajak o ktorym mowie nalezy do Atypidae (dokladnie Atypus piceus) i jest przedstawicielem Mygalomorphae w Polsce.
    Problem pozostaje jednak taki, ze jest to pajak pod calkowita ochrona gatunkowa

W pierwszym poscie pisales "pajak", a nie "ptasznik", wiec wnioskuje, ze w Twoim spektrum zainteresowan sa tez inne pajaki. Hmm... sa pajaki zwane potocznie podkopnikami. Pajak taki wysciela swoj korytarz oprzedem, a wejscie do norki przykrya klapka, ktora podnosi, gdy znajdzie sie obok niej owad.. po czym lapie tego owada :].
    Tyle ze z tego, co wiem, to takie pajaki sa trudno dostepne i ostatnio w sprzedazy widzialem takiego chyba z poltora roku temu.

Uprawnienia umieszczania postów