Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: budowa pająka

budowa pająka

witam czy macie może stronka z budową pająka w miare dokładną

Re: budowa pająka

Polecam ksiazke P.Cieślaka "Pająki Patszniki" z serii "HOBBY"

"[...] ciało pajak sklada sie z 2 czesci: glowotlowia oraz odwloka. Glowotlów nie jest segmentowany od niego odchodza odnóza. Odwlok jest miękko sciennym workiem, ktory wąską szypułką łączy sie z glowotlowiem. 4 pary nog sluza do poruszania sie, kazda skalda sie z 7 czlonow: biodro, kretarz, udo, rzepka, golen, pieta, stopa zakonczona pazurkiem. szczekoczolki sa zlozone z 2 czlonow, duzego - podstawowego i zaginanego pazura, z ktorego na koncu uchodzi gruczol jadowy. Nogoglaszczki zbudowane sa podobnie jak nogi, sluza glownie jako narzad dotykowy i do przytrzymywania zdobyczy. Na odwloku znajduja sie kadziolki przedne. W odwłoku lezy serce[...]" i tak dalej...

wiem czytałem tylko gdzieś zgubiłem dzieki majdan

www.tarantulas.ru - tam jest dzial anatomia

Buaahahahhahaha, chcialem dobrze... Zobacz ile przepisalem...

Atrax Robustus
    Guest

Czeslaw Jura - "Bezkregowce".

x ray
    Guest

wielkie dzięki wszystkim no majdan dużo mi pomogłeś!!! o to wlaśnie mi chodziło

Smiej sie, smiej.

nie źle mnie rozumiesz potrzebowałem bardzo te wiadomości gdyż kumpel mnie prosił bo potrzebował do jakiejś pracy a ja sam dokładnie z pamięci nie wiedziałem ! o książce cieślaka wiem ale albo komuś pożycyłem albo nie wiem i dokładnie na takiej informacji mi zależało!!
    pozdro!

Uprawnienia umieszczania postów