Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Kryzmat (pisownia ) nadaje sie na podloze ?

Kryzmat (pisownia ) nadaje sie na podloze ?

Witam
    czy kryzmat (nie wiem czy dobrze pisze) nadaje sie na podloze dla gekonow . Chozi mi o to dla kwiatow pod ziemie - no wiecie

hmm.. może keramzyt?

Nie wiem czy dla gekonów się nadaje. Te droble lekkie "kamyczki" bardzo dobrze wchłaniają wilgoć i ja je z powodzeniem stosuję jako domieszkę do podłoża dla pająków. Poza tym całkiem ciekawie się to prezentuje w terrarium.

cage
    Guest

Re: hmm.. może keramzyt?

tak jak pisze werni, dobrze trzymają wilgotnośc w terra a poza tym ładnie wyglądają. nie wiem czy chodzi o keramzyt wiem ze cos takiego nazywa się wermikulit
    gekonowi raczej te kamyczki nic nie zrobia, moga łądnie w terra wygladac, ale uwazaj jezeli gekon jest młody zeby nie jadł tych kamyczków.

cage napisał(a):

> tak jak pisze werni, dobrze trzymają wilgotnośc w terra a poza
    > tym ładnie wyglądają. nie wiem czy chodzi o keramzyt wiem ze
    > cos takiego nazywa się wermikulit
    > gekonowi raczej te kamyczki nic nie zrobia, moga łądnie w
    > terra wygladac, ale uwazaj jezeli gekon jest młody zeby nie
    > jadł tych kamyczków.
    >

Vermikulit a keramzyt to dwie rozne sprawy.Vermikulit jest jasny podczas gdy keramzyt jest brazowy. ;]

Keramzyt budowlany nie za bardzo się nadaje - jest pełen syfu (spala się przy jego produkcji przepracowane oleje samochodowe). Ogrodniczy dobrej jakości powinien być OK, tyle, że w większości sklepów popaczkowany jest keramzyt budowlany i sprzedawany do roślin. Drobniejszy i na pewno czysty jest seramis i ten nadaje się świetnie dla każdego zwierzaka, który nie będzie go zjadał...

Uprawnienia umieszczania postów