Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: expresowa wylinka, zagadkowa smierc

Mieszany widok

expresowa wylinka, zagadkowa smierc

miałem malutką A. bicegoli L2, która 14.02 przeszła trzecią wylinkę. wszystko było dobrze do czasu aż 22.02 znowu przeszła niespodziewaną wylinkę!!!, nawet jak na małego pajączka to i tak za szybko tym bardziej, że jej rodzeństwo sie tak nie śpieszy.
    wczoraj zaglądam do jej mieszkanka, a ona lezy martwa na ziemi.
    domyslam się, że śmierc spowodowana była tę expresową wylinką...
    czemu tak szybko wyliniała?? czy u was tesh sie to zdarzało???

temp. ok 26st.C wilg. koło 75-80%. karmiona z umiarem

Re: expresowa wylinka, zagadkowa smierc

Pierwszy raz cos takiego slysze. Zal pajaczka. Ciezka sprawa w sumie do wytlumaczenia i nie wiem czy dojdziemy tu wspolnie do tego co moglo sie stac. Napisz czy tamta wylinka z 14.02 presza bez problemu?

POzdrawiam

NAzar

To wynik jakiegoś zaburzenia hormonalnego (za lnienie są odpowiedzialne hormony).
    Możliwe, że coś nie tak było z podłożem (związki chemiczne działające, jak hormon wywołujący linienie). Pajączek nie był przygotowany do tak szybkiej wylinki więc padł z wycieńczenia.

Peacemaker
    Guest

Pozwolę się podłączyć do tematu, a to z takiego powodu:

W połowie listopada (o ile mnei pamięć nie myli 14tego) dostałem Brachypelmę emilię L5 (według sprzedającego). Pajączek jadł przez jakiś czas, po czym przez cztery tygodnie pościł przed wylinką, którą przeszedł w nocy z 1 na 2 stycznia. Potem "żył normalnie" aż do 14 lutego, kiedy to "olał" świerszcza. Po powrocie z pracy 23 lutego zastałem Emilkę koło jej garniturku.

W sumie to wygląda normalnie, ale chodzi mi o to, że między zakupem a pierwszą wylinką mineło wiecej czasu niż między kolejnymi jej wylinakmi u mnie. Co możę być tego przyczyną, skoro temperatura nie jest specjalnie wysoka (w dzień 25 stopni, w nocy 22), a wilgotność nie przekracza 70%? I czy to nie zaszkodzi pająkowi?

nie wszystko jest ok temperatura dobra wilgotność też pamiętaj nie wiesz w jakich on trzymał warunkach a przecież musimy pamiętać ze w pewnym okresie pajączki rosną szybciej

foxtrott gdybyś to nie był ty to bym nie uwierzył że tak szybko przeszła wylinke możliwe że to jakieś zaburzenia hormonalne!

tesh podejzewam klopoty z ukladem dokrewnym, chociaz tego nie stwierdzimy jush, a warunki ma takie jak miala mniej wiecej. poprzednia wylinka przeszla bez problemow.

Uprawnienia umieszczania postów