-
Re: odnośnie wysyłki
A po co usuwać? Niech się jeszcze inni wypowiedzą.
Przy takiej temperaturze to stan hibernacji hehe .
Dołącze się: nie lepiej PKS'em?
-
Hmm murinus przeżył w -14 daj to daj to do księgi rekordów, skoro garunek z afryki który powinien miec ok 30*C przeżył, poprostu ktoś maił cholerne szczescie, nie musi to być reguła.
-
-
ok sorry możesz spróbować wykorzystaj dobre rady neo2 i życze powodzenia mam nadzieje ze sie uda pozdo!
-
roko musi się udać, daje gwarancje ze przy tak małych mrozach przezyje.
-
mała korekta to był kedziorek a nie murinus
-
Przypadki sie zdarzaja.. jak juz mowilismy, pajaki to nie maszyny i wyjatki moga sie przytrafic. Zasada jest jednak taka, ze "powinno sie" wstrzymywac wysylki, jezeli temperatura powietrza spada ponizej 5*. Niektorzy maja takie sposoby, ze do paczki z pajakiem daja buteleczke z goraca woda.. to przez jakis czas zabezpiecza pajaka przed taka temperatura. Zreszta nawet, jesli na zewnatrz jest to -10*, to zwykle w samochodzie temperatura jest troche wyzsza.. Wiec to tez ma pewien wplyw.
-
Wszystko zalezy w jaki sposob przesylka jest dostarczana przez cudowna Poczte Polska. Moze byc -20 stopni i pajak przezyje, moze byc 0 i pajak padnie. Zalezy to w jaki sposob przewoza przesylke i czy podczs przeladunku lezy na zewnatrz, czy robia to w budynku (jezeli jest to robione na zewnatrz to masakra). Wiec moim zdaniem wysylanie pajakow w zimie to ruletka. Pajaki nie wydzielaja ciepla tak jak czlowiek (moze jakies znikome ilosci) wiec pajak ani izolacja go nie ogrzeja, jedynie zabezpiecza na krotkotrwaly okres przed strata zmagazynowanego w srodku ciepla.
-
Ludzie, o co tu chodzi???
Przetrwa albo nie.... To chore! Jeśli jest ryzyko (a w tym przypadku jest ewidentne) jakiejkolwiek szkody dla zwierzaka, to odkłada się wysyłkę do wiosny.
Wszystkich którzy wręcz błagają mnie o wysłanie teraz pocztą skorpionów i ptaszników, i którzy po moich wyjaśnieniach nadal to robią, biorąc na siebie ryzyko uważam za idiotów do których nic nie dociera i z którymi nie chcę mieć więcej nic wspólnego.
W tym okresie bezpiecznie można wysyłać tylko pkp lub pks!
Życzę rozsądku i wyobraźni.
-
ja dostałem rosee pocztą jak było -5 i nic mu nie było. Inną sprawą jest to, że małe pajaki dłuzej przetrwają w paczce, bo ich masa jest tak mała, że temp. ich ciła dużo sie nie zmieni.
Uprawnienia umieszczania postów