-
Gniazda Poecilotherii
Posiadam pajączka Poecilotheria fasciata. Jest po 6 lub 7 wylince. Zrobił sobie gniazdo z pajęczyny w narożniku terrarium. Na całą zewnętrzną powierzchnię gniazda pająk naniósł torf. W jakim celu Poecilotherie to robią? Myślałem trochę na ten temat, i przyszło mi do głowy, że powodem mogłoby być utrzymanie wysokiej wilgotności w gnieździe (w naturze zapewne pająki te robią tak samo - podłoże poprzytwierdzane do powierzchni gniazda w czasie deszczu nabiera wilgoci i trzyma ją przez jakiś czas). Czy zatem powinienem zraszać od zewnątrz gniazdo pająka? A może Poecilotherie robią to w innym celu?
-
Re: Gniazda Poecilotherii
W zadnym celu. Po prostu maja taki sposob budowania kryjowek. Rownie dobrze moglbys zapytac, czemu Haplopelmy kopia nory....
-
Napewno robia to w celu umocnienia gniazda lub leprzego zabespieczenia sie przed drapierznikami
-
i tu sie z tobą nie zgodze ... :P haplopelmy kopią nory z tego samego powosu co Poecilotherie robią gniazda czyli dla ochrony :P
a co do ziemi na nich to wyobraź sobie ze naginasz po lesie i widzisz na drzewie białą kule - odrazu wiesz ze coś tam jest ... a jeśli na tej białej kuli będzie gleba to jej nawet nie zauwarzysz :]
-
Moja Poecilotheria rufilata zrobiła tak samo ,ma tunel z pajeczyny pokryty torfem.
Acanthoscurria geniculata 11L
Poecilotheria rufilata 4L
Grammostola rosea ?L
-
Moja P. regalis rowniez tak robi
poprostu maja taki styl budowania kryjowek
-
moja irmina tez nanosi torf na gniazdo
-
Z tego, co wiem, to raczej wszystkie Poecilotherie maja w zwyczaju tapetowania w ten sposob swoich kryjowek. Mozliwe, ze sluzy to kamuflazowi... krzyzaki maja krzyz, ktory tworza agregaty guaniny i w ten sposob staja sie prawie niewidoczne na tle lasu, a z kolei Poecilotherie wola czynic niewidoczna swa kryjowke.
-
wiekszosc ptasznikow nadrzewnych urzadza tak swoje kryjowki
-
To tak jak ja bym sie zapytał dalczego moj C.crawsahyi wykopał norke i caly czas w niej siedzi
Uprawnienia umieszczania postów