-
Re: pęseta
Tez swierszcze w lape biore, ale przy wyciaganiu ich z terrarium P. regalis wole nie ryzykowac .
-
Na allegro widzialem pesete 30cm jest troche droga ale mozesz obejrzec
link:http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=21211080
Narka
-
Opaska (lub rurka) termokurczliwa :-) nie jest potrzebna. Ja używam pęsety dł.30cm zakupionej w sklepie medycznym za kwotę 20zł (dla porównania w sklepie zoologicznym w M1 w Poznaniu takie pęsety mieli za 75zł:-)
-
ja mam kilka pęset, od 8 do 20 cm, brakuje mi długiej, mam też zaciski chirurgiczne (takie pęseto-nożyczki :P, nie pamiętam fachowej nazwy) 12 i 20 cm, oprócz tego pędzelek, drucik, plastikową rurkę i jeszcze kilka "ultraniezbędnych" gadżetów ))
-
ale z tymi pozaklejanymi końcówkami chodzi o to aby przy przenoszeniu pająka nie urazić go tymi końcówkami. Od środka mają takie jakby ząbeczki którymi mogę zrobić krzywde pająkowi. wiem że niedokładnie sie wyraziłem...
-
Ja bym ze swoimi lapskami nigdy nie probowal lapac pajaka peseta, chocby nie wiem, jak byla obklejona. Wystarczy jeden falszywy skurcz miesnia i pajak ma pekniety karapaks.
Znam o wiele lepsze sposoby przenoszenia pajaka, jak np. zagonienie go do mniejszego pojemnika.
-
Ja posiadam w użycie pENsety długości z 6 cm i musze wsadzać lapska do terra ;-( nigdzie nie mogę dostać żadnej porządnej.... nawet w aptece takiej z narzędziami medycznymi nie mieli.... nie wiecie gdzie można jeszcze dostac?
-
Mimi, w topicu jest napisane dobrze: pęseta, a nie penseta.
Ale nie czepiam sie
-
Zgadza się (pęseta). Można jeszcze napisać "pinceta", ale wymawia się i tak [pęseta].
-
pęseta - (fr. pincette) szczypczyki, kleszczyki do podtrzymywania lub usuwania czegoś, stosowane m.in. w chirurgii i kosmetyce ( tudziez w terrarystyce :P ) LOL
Uprawnienia umieszczania postów