Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: oświetlenie

Re: oświetlenie

Piszesz, że Twój kędziorek jest po 6 wylince, i że poprzednią wylinkę przechodził 15.01.2004. B.albopilosum linieją dość często (przynajmniej u mnie - co około miesiąc; podrośnięte po 8-9 wylince co ok. półtora miesiąca). Piszesz ponadto, że pajączki trzymasz w temperaturze ok.30 stopni, czyli względnie wysokiej. Jak na moje niewprawne oko, zachowanie Twojego pajączka niechybnie świadczy o tym, że niedługo będzie przechodził wylinkę.

Dlaczego nie wylinka?? Lnial ponad miesiac temu, a teraz przygotowuje sie do nastepnej.
    I nie przeszkadzaj pajakowi, on wie co robi.

Być może. Ale wogóle nie wygląda na to, żeby mu odwłok zciemniał itd. Jednak rzeczywiście, gdy o tym pomyślałem, to on te 2 tygodnie w norce bez żarcia przesiedział jakieś 4 tyg przed wylinką. Niby wszystko się zgadza^_^ Jeśli tak, to będę baaardzo szczęśliwy. Szkoda, tylko ze kędziorek tak krótko jadł, bo to by oznaczało, że nie urośnie zbyt wiele przy tej wylince :P Wracając jednak do głównego wątku mojej wypowiedzi. Czy pownienem mu zmniejszyć temperaturę? Nie chcę go narażać na przyśpieszenie metabolizum i związane z tym skutki i komplikacje. Czytałem, że 28 stopni to temp idealna dla większości ptaszników. 30 stopninie odbiega od niej zbyt wiele. Pozatym nie uśmiecha mi się przerabianie półki żeby zrobić "wysięgnik" dla lampki. Ale jak mus to mus, w końcu to m oje kochane pajączki!

Otaku

Nie jestem jakimś ekspertem, ale wydaje mi się, że 30 stopni to , tak, jak piszesz, o te 2 stopnie za dużo. Swoje pająki trzymam w temperaturze 26-28 stopni w dzień, i 22-24 stopnie w nocy. Chyba im dobrze...

jezeli ptasznik ma 30 st to nic mu sie nie stanie.
    ale fakt ze będzie szybciej rosl i szybciej padnie.
    jezeli chcesz obnizyc temp to tak jak napisal Mort_80
    26-28 optimum temp. dla wiekszosci gat.

Tak też zapewne zrobię.

thx za helpa
    Otaku

Ja ogrzewam zwykłą białą żarówką 40 W na kilka pająków. Mają temperaturę 26-28 C. Żarówka nie musi być czerwona, jak to niektórzy sugerują.

Coż, ja też muszę się przyznać, że ogrzewam swoje pajączki zwykłą "białą" żarówką, tyle tylko że wybrałem "oszronioną", żeby nie dawała zbyt ostrego światła.

Otaku

_INVISIBLE_
    Guest

Ale czerwona jest najleprza

Uprawnienia umieszczania postów