-
Re: spinifery
no ładnie sie tu zamotało
ja mam na pewno samice spinifer po 8 wylince ale sie pytałem o tą mysz ale widze że rozmowa poszła w innym kierunku
-
masz napewno P.murinus "Usumbara" samice po 8 wylince a myszke mozesz ewentualnie noworodka podac, ale mysle ze za mala ta Twoja dziewczynka...
-
DragoN16 napisał(a):
> no ładnie sie tu zamotało
> ja mam na pewno samice spinifer po 8 wylince ale sie pytałem o
> tą mysz ale widze że rozmowa poszła w innym kierunku
Jezeli Twoj pajak jest podobny do tego na zdjeciu ---> fotka to mozesz uzyc synonimu P. spinifer...
-
Ja sie nawet nie odzywam, biedny small... Ja katowalam ten temat w innym poscie.... Uwazam, ze G. rosea to to samo co cala i spatulata, tylko inna forma barwna. Podobnie jak z P. murinus, mammlillatus i in. To sa gatunki bardzo szeroko rozpowszechnione, inaczej niz np. P. irminia, ktora zyje tylko w Wenezueli. G. rosea jest spotykana na najrozniejszych wysokosciach i w najrozniejszych temperaturach, podobnie jest z P. murinus. Ja sie osobiscie nie dziwie, ze jest tyle ich odmian barwnych.....
-
Tak to czytam i widze ze lubicie utrudniac sobie zycie.I tak dalej bedzie sie mowic Spinifer a nie jakis Murinus "usumbara",dajcie juz siana z tym.
A moze B.auratum to jest B.smithi"innokolanara".
Jest poprostu sobie pomaranczowy Spiniferek i bardziej blady Murinusek,a naukowcy niech sobie mowia jak chca.
Moze jeszcze wymyslcie P.spinifer"mammilatus""usumbara""thorelli" i P.murinus"usumbara" "lividum".
Smieszne.
Pozdro.
-
Thorelli to Ephebopus :P. A tak na serio... Jezli widze zakaz wjazdu, to wjade, a co mi tam.... Niech sobie przepisy mowia co chca.....
-
Arana napisał(a):
> Tak to czytam i widze ze lubicie utrudniac sobie zycie.I tak
> dalej bedzie sie mowic Spinifer a nie jakis Murinus
> "usumbara",dajcie juz siana z tym.
Jak bedziesz chcial to mozesz uzywac dla okreslenia nazwy gatunkowej synonimu zupelnie innego gatunku. Tylko, ze to jest poprostu smieszne. LOL
> Jest poprostu sobie pomaranczowy Spiniferek i bardziej blady
> Murinusek,
Nieprawda P. spinfer = E. constrictus ten pajak nie jest pomaranczowy tylko czarny :>
> a naukowcy niech sobie mowia jak chca.
No, naprawde niezle podejscie do sprawy... czy masz podobne zdanie jezeli chodzi o psychologie, ktora masz wpisana w zainteresowaniach... ? ;>
-
Smieszne to jest nazywanie Eucratoscelus constrictus Pterinochilusem
-
Śmieszne to jest nazywanie murinusa mammilatusem, roseii calą itp.
-
W zwiazku z tym, ze na innych stronach internetowych panuje straszny balagan zwiazany z nazewnictwem i wielu hodowcow wprowadza swych klientow w blad, sprzedajac im RCF'y zamiast obiecanych Eucratoscelusow, wiec wkrotce w opisach pojawi sie wzmianka dot. poprawnej nazwy spinifera.
Uprawnienia umieszczania postów