Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: spinifery

Re: spinifery

no ładnie sie tu zamotało
    ja mam na pewno samice spinifer po 8 wylince ale sie pytałem o tą mysz ale widze że rozmowa poszła w innym kierunku

masz napewno P.murinus "Usumbara" samice po 8 wylince a myszke mozesz ewentualnie noworodka podac, ale mysle ze za mala ta Twoja dziewczynka...

small
    Guest

DragoN16 napisał(a):

> no ładnie sie tu zamotało
    > ja mam na pewno samice spinifer po 8 wylince ale sie pytałem o
    > tą mysz ale widze że rozmowa poszła w innym kierunku

Jezeli Twoj pajak jest podobny do tego na zdjeciu ---> fotka to mozesz uzyc synonimu P. spinifer...

Ja sie nawet nie odzywam, biedny small... Ja katowalam ten temat w innym poscie.... Uwazam, ze G. rosea to to samo co cala i spatulata, tylko inna forma barwna. Podobnie jak z P. murinus, mammlillatus i in. To sa gatunki bardzo szeroko rozpowszechnione, inaczej niz np. P. irminia, ktora zyje tylko w Wenezueli. G. rosea jest spotykana na najrozniejszych wysokosciach i w najrozniejszych temperaturach, podobnie jest z P. murinus. Ja sie osobiscie nie dziwie, ze jest tyle ich odmian barwnych.....

Arana
    Guest

Tak to czytam i widze ze lubicie utrudniac sobie zycie.I tak dalej bedzie sie mowic Spinifer a nie jakis Murinus "usumbara",dajcie juz siana z tym.
    A moze B.auratum to jest B.smithi"innokolanara".
    Jest poprostu sobie pomaranczowy Spiniferek i bardziej blady Murinusek,a naukowcy niech sobie mowia jak chca.
    Moze jeszcze wymyslcie P.spinifer"mammilatus""usumbara""thorelli" i P.murinus"usumbara" "lividum".
    Smieszne.
    Pozdro.

Thorelli to Ephebopus :P. A tak na serio... Jezli widze zakaz wjazdu, to wjade, a co mi tam.... Niech sobie przepisy mowia co chca.....

small
    Guest

Arana napisał(a):

> Tak to czytam i widze ze lubicie utrudniac sobie zycie.I tak
    > dalej bedzie sie mowic Spinifer a nie jakis Murinus
    > "usumbara",dajcie juz siana z tym.

Jak bedziesz chcial to mozesz uzywac dla okreslenia nazwy gatunkowej synonimu zupelnie innego gatunku. Tylko, ze to jest poprostu smieszne. LOL

> Jest poprostu sobie pomaranczowy Spiniferek i bardziej blady
    > Murinusek,

Nieprawda P. spinfer = E. constrictus ten pajak nie jest pomaranczowy tylko czarny :>

> a naukowcy niech sobie mowia jak chca.

No, naprawde niezle podejscie do sprawy... czy masz podobne zdanie jezeli chodzi o psychologie, ktora masz wpisana w zainteresowaniach... ? ;>

Smieszne to jest nazywanie Eucratoscelus constrictus Pterinochilusem

Śmieszne to jest nazywanie murinusa mammilatusem, roseii calą itp.

Atrax Robustus
    Guest

W zwiazku z tym, ze na innych stronach internetowych panuje straszny balagan zwiazany z nazewnictwem i wielu hodowcow wprowadza swych klientow w blad, sprzedajac im RCF'y zamiast obiecanych Eucratoscelusow, wiec wkrotce w opisach pojawi sie wzmianka dot. poprawnej nazwy spinifera.

Uprawnienia umieszczania postów