-
Re: spinifery
werni napisał(a):
> Nie orientuje sie w rozwoju systematyki pajakow, ale chyba
> istnieje jakis oficjalny spis, rejestr zawierajacy "jedyne
> sluszne" aktualnie nazwy + ew. synonimy. Jestem w stanie
> przychylic sie dowolnego rozwiazania, ale niech bedzie ono
> oparte nie tylko na dyskusjach forumowiczow. Bylbym wdzieczny
> za pomoc.
http://research.amnh.org/entomology/...og/INTRO1.html - niezastapiony katalog Platnicka...
P. spinifer - obecnie E. constrictus wyglada tak ---> fotka
Czy wasze P. spinifer sa podobne do tego na zdjeciu, watpie...
-
Bardzo dziekuje. Wlasnie o czyms takim myslalem. W zwiazku z powyzszym nie widze podstaw do dyskusji dalszej Jeszcze tylko pytanie co z tym "Usambara"? Jest to okreslienie stosowane lacznie z nazwa "murinus" do okreslenia tych cudnych, wsciekle pomaranczowych pajaczkow?? Jesli tak to mysle ze dane dot. posiadanych przeze mnie robali sa poprawne.
-
werni napisał(a):
> Jeszcze
> tylko pytanie co z tym "Usambara"? Jest to okreslienie
> stosowane lacznie z nazwa "murinus" do okreslenia tych cudnych,
> wsciekle pomaranczowych pajaczkow?? Jesli tak to mysle ze dane
> dot. posiadanych przeze mnie robali sa poprawne.
Pterinochilus murinus 'usambara' jest uwazany za forme barwna gatunku Pterinochilus murinus dlatego wystepuje nazwa gatunkowa podstawowej formy barwnej (murinus). Niektorzy uzywaja takze nazwy:
- Pterinochilus sp. 'usambara'
- Pterinochilus murinus 'RCF' (Red Colour Form)
- Pterinochilus murinus (usambara form).
Najczesciej stosuje sie nazwy Pterinochilus murinus 'usambara'.
Inne niepoprawne nazwy uzywane przez wielu terrarystow dla okreslenia tego gatunku to:
- Pterinochilus mamillatus
- Pterinochilus spinifer
-
Neo, a czy tak trudno pojac, ze ktos sie z tym nie zgadza ?? Small skoro mowisz ze nie narzucasz nikomu tej racji to czemu non stop tak katujesz ?? Wlasciwie to nie musisz odpowiadac.
-
Dobra mozesz sie niezgadzac ale ludzie ktorzy sie tym zajmują dłużej i odkrywają nowe gatunki są napewno madrzejsi i wiedzą lepiej jaki pająk nalezy do jakiego rodzaju niz Ty i Ja i nawet Small.
-
rastafaq napisał(a):
> Neo, a czy tak trudno pojac, ze ktos sie z tym nie zgadza ??
Trudno pojac jezeli sie nie otrzyma zadnych argumentow z ich strony... Napisales juz we wczesniejszym poscie, ze sie z tym nie zgadzasz. Czy mozesz napisac dlaczego?
> Small skoro mowisz ze nie narzucasz nikomu tej racji to czemu
> non stop tak katujesz ??
Bo nikomu nic nie narzucam, nadal mozesz uzywac dla okreslenia P. murinus 'usambara' nazwy gatunkowej zupelnie innego ptasznika. To tak jakbys np. A. versicolor nazwal P. regalis... (IMHO to jest smieszne), ale mam nadzieje, ze wiekszosc hodowcow bedzie uzywalo prawidlowej nazwy dla tego gatunku dlatego bede 'non stop katowal' jak bede widzial, ze ktos robi blad.
-
To nie jest tak samo jak bym na versicolor mowil regalis, nazwa spinifer funkcjonowala jakis czas, wystepuje w ksiazkach i wystepuje na stronach internetowych do teraz. Odmiana barwna, hmm to zapewne twierdzisz ze Cala i Spatulata to Rosea. A moze powinien byc tylko jeden Pterinochilus - Murinus, a reszta to tylko odmiany barwne ?? mozna polemizowac w nieskonczonosc.
-
Eh Small - dziękuję za wytrwałość.
Mam nadzieję, że z czasem znikną te spinifery i mammilatusy. Jak ja widzę kolejnego posta o tym to mam ciarki. Bo ileż można w kółko to samo?
Atrax - myśle, że trzeba zrobić update FAQ i tam to wrzucić.
Nie wiem dlaczego Small miałby się mylić. Jest to naukowo potwierdzone a Wy macie o tym swoje zdanie. Proszę bardzo - zróbcie z tego doktorat i za parę lat ciekawe czy zobaczymy spinifera w taksonomii.
-
Heh ja tez nie kapuje. To juz chyba 3 topic o tym samym temacie. I mysle ze racja Smalla jest naukowo potwierdzona, wiec jak mozna miec swoje zdanie.
-
A i dla potwierdzenia slow Small'a:
Transferred to other genera:
P. breyeri Hewitt, 1919 -- see Augacephalus.
P. constrictus (Gerstäcker, 1873) -- see Eucratoscelus.
P. crassispinus Purcell, 1902 -- see Idiothele.
P. junodi Simon, 1904 -- see Augacephalus.
P. meridionalis Hirst, 1907 -- see Ceratogyrus.
P. nigrifemur (Schmidt, 1995) -- see Augacephalus.
P. nigrofulvus Pocock, 1898 -- see Idiothele.
P. schoenlandi Pocock, 1900 -- see Trichognatha.
P. spinifer Pocock, 1898 -- see Eucratoscelus.
In synonymy:
P. affinis Tullgren, 1910 = P. chordatus (Gerstäcker, 1873) (Gallon, 2002: 206).
P. brunellii Caporiacco, 1940 = P. chordatus (Gerstäcker, 1873) (Gallon, 2002: 206).
P. carnivorus Strand, 1917 = P. chordatus (Gerstäcker, 1873) (Gallon, 2002: 206).
P. hindei Hirst, 1907 = P. murinus Pocock, 1897 (Gallon, 2002: 211).
P. mamillatus Strand, 1906 = P. murinus Pocock, 1897 (Gallon, 2002: 211).
P. mutus Strand, 1920 = P. simoni Berland, 1917 (Gallon, 2002: 215).
P. obenbergeri (Strand, 1920) = P. simoni Berland, 1917 (Laurent, 1946: 323).
P. occidentalis Strand, 1920 = P. simoni Berland, 1917 (Laurent, 1946: 323).
P. pluridentatus (Hewitt, 1919) = P. lugardi Pocock, 1900 (Gallon, 2002: 209).
P. raptor Strand, 1906 = P. chordatus (Gerstäcker, 1873) (Gallon, 2002: 206).
P. raveni (Smith, 1990) = P. chordatus (Gerstäcker, 1873) (Gallon, 2002: 206).
P. sjostedti Tullgren, 1910 = P. chordatus (Gerstäcker, 1873) (Gallon, 2002: 206).
P. tenuitibialis (Schmidt & Gelling, 2000, T from Eucratoscelus) = P. lugardi Pocock, 1900 (Gallon, 2002: 209).
P. widenmanni Strand, 1906 = P. chordatus (Gerstäcker, 1873) (Gallon, 2002: 206
W Akapicie nr 1 luknijcie na ostatnia linijka, a w akapicie nr 2 na piątą linijke od gory.
Uprawnienia umieszczania postów