Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: spinifery

small
    Guest

Re: spinifery

DragoN16 napisał(a):

> nom i o tą nazwe to jest spinifer
    > http://www.e-animales.com/exoticos/f...dos&id_sel=476

Wszystkie fotki w tym opisie pokazuja P. murinus 'usambara'.

Nie zgadzam sie z tym ja, nie zgadza sie kilku hodowcow ze sporym starzem, ktorych znam, nie zgadza sie tez zapewne Kovazik ( nie wiem jak to sie pisze ). Dla mnie jest to bezsens, podpisywac jakiegos pajaka jako odmane barwna innego, a juz calkowity bezsens z tym Eucratoscelus Constrictus.

small
    Guest

rastafaq napisał(a):

> Nie zgadzam sie z tym ja, nie zgadza sie kilku hodowcow ze
    > sporym starzem, ktorych znam, nie zgadza sie tez zapewne
    > Kovazik ( nie wiem jak to sie pisze ).

Spox 'wolnosc slowa' kazdy moze miec swoje zdanie... jednak prawda jest taka, ze sprzedawane pajaki pod nazwa P. spinfer to nic innego jak P. murinus 'usambara'. Na Twoim miejscu nie bylbym taki pewien co do zdania Kovarika na ten temat...
    Jako potwierdzenie slusznosci tego co pisze moze byc zacytowana odpowiedz Richarda Gallona na temat gatunku E. constrictus.

The spider in captivity called Pterinochilus spinifer was misidentified.
    The real Pterinochilus spinifer was the male of Eucratoscelus constrictus,
    so it is no longer a valid species.

The captive spiders incorrectly called 'Pterinochilus spinifer' are
    Pterinochilus murinus (red colour form - also called the usambara form).
    Some people incorrectly call it 'Pterinochilus mamillatus'.
    > Dla mnie jest to bezsens, podpisywac jakiegos pajaka jako odmane barwna > innego, a juz calkowity bezsens z tym Eucratoscelus Constrictus.

To przeciez jak najbardziej normalne, ze mozna spotkac mozna rozne formy barwne jednego gatunku. Dlaczego wiec uwazasz, ze stosowanie prawidlowej nazwy jest bez sensu? Dla mnie bez sensu jest nazywanie tego gatunku nazwa gatunkowa innego ptasznika.
    Co masz na mysli, ze jest bez sensu z E. constrictus, IMHO wsio jest oki ;P

Ok, nevermind, ja mam swoje zdanie Ty swoje, a prawde zapewne lezy gdzies posrodku.

small
    Guest

rastafaq napisał(a):

> Ok, nevermind, ja mam swoje zdanie Ty swoje, a prawde zapewne
    > lezy gdzies posrodku.

Dobra masz swoje zdanie na ten temat mozesz sie niezgadzac z obecna taksonomia oraz opinia arachnologa, taksonoma, ktory zajmuje sie afrykanskimi ptasznikiami. Tylko czy to ma sens ?

spinifer to nie usambra

taczej naodwryt Eucratoscelus constrictus znowu nazywa sie spinifer

Ludzie wy nie rozumiecie Smalla. P.spinifer=Eucratoscelus constrictus, ale w sprzedazy występuje pomyłka ponieważ pod nazwą P.spinifer jest sprzedawany P.murinus'usambara'. Czy to tak trudno pojąć?? Ja zgadzam sie ze Smallem i sądze ze grono ludzi też sie z nim zgadza.

Sorry małe sprostowanie. Nie w sprzedazy występuje pomyłka tylko przyjęła sie już pomyłka(tak samo jak z nieszczęsnym "L") że P.spinifer to P.murinus'usumbara'

Witam.
    Strasznie mnie ucieszyliscie tym watkiem na forum. Od kilku dni jestem w posiadaniu obydwu tych pajakow ("murinus" i "spinifer"). Rozbierznosc sadow na temat nazewnictwa przyprawia mnie o bol glowy. Mimo iz jedyne co mnie naprawde interesuje to to jak zapewnic odpowiednie warunki tym zwierzakom, to jednak chcialbym wiedziec co ja wlasciwie mam.. Nie orientuje sie w rozwoju systematyki pajakow, ale chyba istnieje jakis oficjalny spis, rejestr zawierajacy "jedyne sluszne" aktualnie nazwy + ew. synonimy. Jestem w stanie przychylic sie dowolnego rozwiazania, ale niech bedzie ono oparte nie tylko na dyskusjach forumowiczow. Bylbym wdzieczny za pomoc.

Uprawnienia umieszczania postów