-
Re: Odnośnie trzymania kilku pajakow w jednym duzym terra
W poznańskim Nowym ZOO w dziale hodowlanym widziałem akwarium ok. 200l (tak na moje oko) z kilkoma (3 albo 4 - dokładnie nie pamiętam) dorosłymi samicami Poecilotheria regalis. Gdzieś tam chyba pałętał się jeszcze jakiś samiec. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby pająki nie były głodne...
-
pracowalem przez ostatni rok w tym Zoo i nic takiego nie widzialem. gdzie to bylo niby??
-
hmm.. mam akwarium 80dl/35 szer/40wys moze tez kiedys sie skusze o takie cus
-
Oj nie wiem. Ja jakos bym sie bal robic taki eksperyment. Chociaz nie powiem ze nie slyszalem ze "podobno mozna"....
-
Wielkie dzieki za wszytkie odpowiedzi...jak teraz juz wiem ze niektore gatunki mozna trzymac razem ale pod warunkiem ze trzyma sie je ze soba od malego...W tym momencie mam kolejne pytanie do ludzi ktorzy sie na tym znaja...Po prostu do tej pory bawilem sie w hodowle wezami (a dokladnie jednym moim kochanym regiuskiem), postanowilem ze do swojej hodowli dolacz jeszcze pajaki...Dysponuje duzym terra ktore chcialbym urzadzic pod pajaki..Beda to moje pierwsze pajaki dlatego prosze was o pomoc...tak jak pisalem wielkosc terra to 90/50/50 mam pare korzeni..Zalezy mi na tym zeby pajaki byly aktywne jak najwiecej czasu...Beda mialy duzo zakamarkow itp gdzie beda mogly porobic sobie legowiska...
Prosze napiszcie jakie pajaki mi polecacie (gatunek, podgatunek, plec, i wiek) na poczatek hodowli..Chodzi mi o takie ktore moglbym trzymac po 3 lub 4 w jednym terra i jezeli juz to od kogo moglbym kupic takie wlasnie mlodziaki...
Z gory wielkie dzieki
-
Za Poecilotherie raczej nie radzilbym sie brac, jesli nie masz doswiadczenia z ptasznikami nadrzewnymi (wbrew "dobrym" poradom wielu "hodowcow") - ich szybkosc poruszania sie przypomina raczej teleportacje, zaniepokojone potrafia zaatakowac a jad Poecilotherii moze miec bardzo powazne skutki dla ludzkiego organizmu.
Pozastaja Avicularie - musisz sie liczyc z tym, ze ktores z mlodych padnie, co sie u mlodych Avicularii bardzo czesto zdarza.
Musisz wziac pod uwage rowniez to, ze ktorys z osobnikow bedzie odbiegal od standartu zycia grupowego i zacznie polowac na wspollokatorow.
Zaden z tych gatunkow nie jest caly czas aktywny i jesli bedziesz chcial prowadzic intensywna obserwacje, czeka cie wiele bezsennych nocy
Jedynym praktycznie aktywnym caly czas ptasznikiem jest G. rosea ale ani to nadrzewne ani nie chce zyc w kupie
-
dzieki walter za odpowiedz...tak se mysle,ze jezeli z ptasznikami nadrzewnymi bede mial male klopoty to moze postarac sie o jakiegos innego...Widze ze jestes specjalista od tego, moze mi zaproponujesz jakis inny gatunek...
-
Psalmopoeus irminia
Avicularia versicolor
Poecilotheria regalis
Ktorego z tych bys mi polecil do hodowli... Tak se pomyslalem ze najwyzej sprzedam te terra i kupie w to miejsce z 2 lub 3 mniejsze takie jak trzeba i wypelnie je niezbednymi gadzetami...
Chyba ze znasz lub masz do sprzedania jakies ptaszniki naziemne..
Moze posiadasz jakies ciekawe ptaszniki do sprzedania...Zalezy mi na tym zeby byly to podrostki i zeby byly fajne
Jestem 23 kolesiem wiec mysle ze mam wystarczajaco duzo "pomyslunku" zeby nie dac sie ptasznikowi..
-
Nie jestem zadnym specjalista, po prostu powtarzam to, co czytalem, slyszalem i widzialem - sam mam tylko jednego nadrzewnego ptaszora A. avicularia.
Z trzech wymienionych gatunkow, moim zdaniem P. regalis odpada z przyczyn, ktore opisalem wczesniej.
A. versicolor - piekny pajak - jesli chcesz zaczac od podrostka, musisz bardzo uwazac na zachowanie proporcji wilgotnosc / wentylacja (starsze maja juz mniej drastyczne wymagania).
P. irminia - super nadrzewny ptaszor na start - niestety, nie da sie trzymac w grupie.
Z naziemnych i podziemnych rowniez zaden gatunek nie da sie trzymac w kupie.
Pozastaja tylko Avicularie i Poecilotherie - i tez NIGDY nie bedzie gwarancji, ze sie nie pozjadaja!
Jesli zdecydujesz sie trzymac cos pojedynczo ..... no to wtedy wybor praktycznie nieograniczony.
-
Da sie - Aphonopelma seemanni. Pod warunkie, ze dla 5 sztuk odda sie im goscinny pokoj.... Co do Avicularii - najgorzej z jest z maluchami do 3 wylinki, potem umieralnosc drastycznie spada.
Mam pytanko, Hussein - czy masz w domku jakiekolwiek ptaszniki?
Uprawnienia umieszczania postów