-
Do hodowcow Theraphosa Blondi
Czy jej hodowla jest zeczywiscie trudna? Podobno pajak potrafi czasami wyladowywac spore ilosci agresji, np: przegryzajac plastikowe faunaboxy... ? Zeczywiscie jest taki ostry? Ponoc rosnie szybko i jest bardzo duzy? I szybki. Ktos potwierdza te informacje?
-
Re: Do hodowcow Theraphosa Blondi
Potwierdzam ze jest duży, agresywność to jest pojęcie względne(ale raczej jest agresywny) a przegryzanie faunboxu to nie sądze raczej cienkie plastikowe pudełka. Ogólnie nie polecany dla początkujących.
-
ja tam trudnosci z jej hodowla nie mam, ale to dopiero 3 wyl.
fakt, rosnie szybko i jest szybka nie raz sie juz przestraszylem jak skoczyla na patyka ktorym manipulowalem w pojemniku, nie moge sie doczekac kiedy bedzie wielka
-
Jakie osiaga rozmiary kiedy jest dorosla?
-
12 cm ciala np.
Poza tym rzekomo wystepuje dosc duza smiertelnosc wsrod maluchow.
-
No ale same z siebie nie umieraja, musi byc jakis powod tej smiertelnosci...
-
zle warunki lub poprostu slaby okaz.
ja mam blondi po 2 wyl.i jest bardzo szybka a do tego rzuca sie na wszystko co tylko sie rusza, ale to naprawde wspanialy i ogromny pajaczek ( 30 cm z odnozami - nie moge sie doczekac az moja blondi taka bęzie :> )
-
Te pajaczki sa raczej stenotermiczne i higrofilne, wiec niedoswiadczony hodowca moze dosc latwo doprowadzic do ich smierci.
-
Wiec tak: Pajak jest dosyc agresywny, ale nie skacze i praktycznie nie chodzi po scianach terrarium wiec przy obsludze penseta nie ma praktycznie szans na pogryzienie. Jedna z moich T.Blondi po 6 wylince ma 6 cm ciała, a druga 5,5 cm. Rosna bardzo szybko. Co do przegryzania to jest mozliwe przegryzienie cienkiego polietylenu (materiał z którego zrobione sa butelki z napoi gazowanych). Natomiast przegryzienie polipropylenu grubego, z ktorego zrobione sa faunaboxy jest niemozliwe. Co do smiertelnosci to nie moge jej skomentowac gdyz mam tylko 2 blondi i mi nie padly gdyz mam duza wilgotnosc ale pajaki te sa podatne na plesni (na jednej z Blondi tuz przed wylinka pokazala sie plesn), wiec cos za cos. Zauwazylem rowniez ze pajaki te nie lubia gwaltownych zmian temperatury.
-
Co do wielkości, to jest to największy pająk świata, więc mówi to samo za siebie. Do spokojnych raczej nie należy, ostro wyczesuje włoski przy byle okazji. Musi mieć dużą wilgotność, jest też bardzo szybki, zdecydowanie najszybszy ze wszystkich naziemnych, z jakimi miałem do tej pory kontakt.
Uprawnienia umieszczania postów