-
Nazewnictwo (+czytanie)
Problem nurtuje mnie od początku mojej krótkiej kaiery terrarystycznej ,otóż kontakt z innymi terrarystami mam tylko przez neta i pisząc nazwy gatunków na początku miałem problem (blah bo weź napisz albopilosa czy cambridgei) ale to z czasem przeeszło ;] jednak pozostał problem jakto przeczytawć bo np czy takie pająka jak smithi przrczytać :
- smithi (tak normalnie czytając wszystkie litery)
- smiti (z niemym h jak np w hiszpańskim)
- szmiti (z niemym h i ja w hiszpańskim i s czytanym jak sz jak np w węgierskim)
lub boehmei :
- boehmei
- boemei
- boemej
- boemeji ;]
albo taki psalmopeus camridgei z tym to juz zupełnie nie mam pojęcia nawet nie będę próbował nic wymyślać
Kolejny problem to skrót sp. >> oznacza jaki kolwiek podgatunek czy taka samą nawę 1 i 2 członu np Avicularia sp. oznacza jaką kolwiek avicularię czy czy avicularię avicularię ? (domyślam sie że ta pierwsza odp jest dobra ale chce sie upewnić)
I jeszcze ostatnia sprawa znaczy skaracania wylinki literką L która jestem przecież skrótem błędnym w stosunku do pająków. Pamiętam że na terrarystyce wyplenili to jak zaczynałem (znaczy zastępując L skrótem wyl. nie wiem czy dalej sie trzyma ) ale tak tylko na boku ;]
Uprawnienia umieszczania postów