Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Nazewnictwo (+czytanie)

Nazewnictwo (+czytanie)

Problem nurtuje mnie od początku mojej krótkiej kaiery terrarystycznej ,otóż kontakt z innymi terrarystami mam tylko przez neta i pisząc nazwy gatunków na początku miałem problem (blah bo weź napisz albopilosa czy cambridgei) ale to z czasem przeeszło ;] jednak pozostał problem jakto przeczytawć bo np czy takie pająka jak smithi przrczytać :
    - smithi (tak normalnie czytając wszystkie litery)
    - smiti (z niemym h jak np w hiszpańskim)
    - szmiti (z niemym h i ja w hiszpańskim i s czytanym jak sz jak np w węgierskim)
    lub boehmei :
    - boehmei
    - boemei
    - boemej
    - boemeji ;]
    albo taki psalmopeus camridgei z tym to juz zupełnie nie mam pojęcia nawet nie będę próbował nic wymyślać
    Kolejny problem to skrót sp. >> oznacza jaki kolwiek podgatunek czy taka samą nawę 1 i 2 członu np Avicularia sp. oznacza jaką kolwiek avicularię czy czy avicularię avicularię ? (domyślam sie że ta pierwsza odp jest dobra ale chce sie upewnić)
    I jeszcze ostatnia sprawa znaczy skaracania wylinki literką L która jestem przecież skrótem błędnym w stosunku do pająków. Pamiętam że na terrarystyce wyplenili to jak zaczynałem (znaczy zastępując L skrótem wyl. nie wiem czy dalej sie trzyma ) ale tak tylko na boku ;]

walter
    Guest

Re: Nazewnictwo (+czytanie)

Moim zadaniem:

- smiti
    - boemei

Skrot sp. oznacza "species", czyli w przypadku Avicularia sp. bedzie oznaczal jakakolwiek Avicularie.
    Gdzies widziale ciekawa strone (po angielskiemu dotyczaca nazewnictwa - jak znajde, podrzuce link.

walter
    Guest

[szmiti]
    [behmej]
    [psalmopeus kambridżi]
    [megafobema]

Polecam poczytac zasady pisowni lacinskiej . Czesc nazw pochodzi od nazwisk odkrywców, np. Cambridge (czytasz po angielsku). Powodzenia. W koncu sie nauczysz .

........a Avicularia sp. oznacza albo jakąkolwiek (w znaczeniu: dotyczy każdej), albo częściej nie oznaczoną (czyli zwierzę z rodzaju X ale nie znany gatunek).

Ja mówię dokładnie tak jak walter napisał. Już się przyzwyczaiłem i nie zmienię tego.

Szkoda Nie dogadasz się z innymi.......

ja smithi czytam jak z angielskiego smifi, tak jak firma ubrań Smith's, bo w końcu nazwa pochodzi o od odkrywcy tego gatunku. Boehmei czytam-boehmej. Możliwe że wymawiam źle ale nikt mnie nie uczył czytać łaciny więc czytam je tak mi sie podoba bo niemiałem wzorca żeby wymawiać poprawnie. Uczyłem sie głównie na tej stronie tylko czytając.

aha i niech ktoś mi napisze jak sie wymawia drugi człon od Chromatopelma (każdy wie jaka) bo nie umie tego wypowiedzieć, z napisaniem też jeszcze mam problemy:-)

To przecież nie zarzut! Ale szkoda takiej sytuacji, kiedy nazwy znasz a wymówić ich nie jesteś w stanie. Zasady są proste i wiele nie trzeba...... Bywa tak, że trzeba je jednak głośno powiedzieć..........

Uprawnienia umieszczania postów