Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: vagans L5 !!! powiedzcie

Re: vagans L5 !!! powiedzcie

Kto Cie wyrolowal. Napisz ku przestrodze. Warto wiedziec chyba nie???

Pozdrawiam

Nazar

Mogą być po piątej wylince. Wszystko zależy od warunków w jakich były trzymane.

A tak w ogóle fajnie, że masz 5 litrowego vagansa. L1, L2, L3 to stadia rozwoju owadów. W ten sposób nie określamy wylinek pająków.

a załorzymy sie ???

L jest to sktut od linienie bądz linka i i oba te terminy odnoszą sie do wszystkich skorupiaków ....

to jest jakaś głupa idea ostatnio z tym nie pisaniem L do pająków - kto to wogule wymyślił i na podstawie czego tak twierdzi ??

small
    Guest

Baku napisał(a):

> L jest to sktut od linienie bądz linka i i oba te terminy
    > odnoszą sie do wszystkich skorupiaków ....

No dobra a co maja skorupiaki do ptasznikow ??

tez mam vagansa 5L jego cialo ma okolo 1,5cm

L oznacza z angielskiego level - poziom , co by oznaczało, że L5 to pająk na piątym poziome :P (joke)

oj pomyliło mi sie hodziło mi o stawonogi :] ale właśnie to mają skorupiaki wspulnego z pająkami tzn wszystkie które nalerzą do arthropoda - - sory za literówki w łacinie jeśli takie są :]

no więc u tych wszystkik uzywa sie słow linienie i linka na to co pozostaje - stary oskurek .. natomiast słowo wylinka jest uzywane narówni ale troszke bardziej potoczne bym powiedziłą dlatego oznaczanie L x do kolejnych grup wiekowych jest jaknajbardziej poprawne u wszystkich arthropoda :]

i tak terz morzna :] ale to wtedy morze lepiej by było pisać np : kędziorek ssj L4 :]

L to oficjalny skrót dla larw owadów. Terrarysci sobie przyjeli to dla pająków i teraz mamy np. pięciolitrowe vagansy .
    Nie widziałem stosowania takiego skrótu w książkach ani nigdzie indziej.

l morze terz znaczyć larwa natomiast nic nie szkodzi aby interpretować to tak jak ja napisałem a wtedy jest to poprawne :P .....

ja sie nie spotkałem naprzykład z jakimś ustalonym systemem oznaczania larw w ten sposub - tzn wiem ze sie tak robi ale z tego co dotąd pojmowałem oznaczało to zawsze po kturym linieniu nady osobnik jest

Uprawnienia umieszczania postów