Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Biały nalot

Mieszany widok

Biały nalot

Witajcie !! Sorki , bo pewnie podobny post był już pisany , ale... Mam pewien problem. U niektórych z moich ptaszników na torfie pojawia się białawy nalot. Najczęściej pojawia się on na wystających z torfu "włoskach" z włókna kokosowego... Słyszałem , że to pleśń... Nie mam jednak pojęcia jak go zwalczać i jak mu zapobiegać... Czy powstaje on gdy pająk ma za wilgotne podłoże ?? Pomóżcie mi w tej sprawie... Z góry dziękuję i pozdrawiam !!

Re: Biały nalot

polepsz wentylację, u mnie to pomogło na pleśń, no i nie odkładaj usówania resztek pokarmu na później...

Powiem Ci , że z tym wyjmowaniem resztek pokarmu to czasem zawalałem... Wentulację mam OK , bo kupiłem na giełdzie gotowe terrarium dla ptasznika , więc pewnie wentylację dobrze zrobili czy coś jeszcze trzeba robić by zapobiec temu nalotowi ?? Aha i w jaki sposób najlepiej go usówać ?? Ma również może wilgotność podłoża jakieś znaczenie na jego powstawanie ??

Atrax Robustus
    Guest

Bingo... bylo juz wiele razy. Posmaruj kokosa woskiem w miejscu, w ktorym styka sie z podlozem, trzymaj go po suchej stronie podloza, wtedy nie bedzie plesniec... moj nie splesnial od 7 miesiecy.

usun plesn mechaniznie po czym miejsce to przetrzyj spirytusem zeby plesn nie powrocila (chyba)

albopilosek
    Guest

ja mam to samo u mojej cambridgei ...usunalem to recznie ale pojawia sie znow....wydaje mi sie ze podloze ejst zbyt wilgotne....torf plesnieje sam w sobie , nie ma mowy o zadnych resztkach bo ich tam nie ma

Pazur302
    Guest

Niestety ale ten nalot to plesń. To nie spowodu wilgoci lecz tych wiurÓw. Wszystkie wiury usuń i pleśni nie będzie. Ale na wszelki wypadek zmień torf bo tam mogą zostać zarodniki grzyba.

Dzięki za tak aktywny udział w moim poście Mam pytanie ... usunąć te wiury co wystają z podłoża czy wszystkie ?? Aha i jeszcze jedno , jak się pokropi torf spirytusem , żeby zabić zarodki pleśni , to czy to nie zaszkodzi pajączkowi ??

Ja kokosa wiele razy wyparzyłem jak się na nim pleśń pojawiła. Do tej pory mam spokój a było to chyba z rok temu.

A jestes pewny ze to plesn?? To przeciez moga byc kupska pajaka... Przynajmniej z Twojego opisu tak wnioskuje, bo prawde mowiac bialej plesni to ja nie widzialem jeszcze chyba...

POzdrawiam

Nazar

Uprawnienia umieszczania postów