Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: P. spinifer=E. constrictus i co z tego wyniklo...

Re: P. spinifer=E. constrictus i co z tego wyniklo...

ale jest namieszane z tymi pterinochilusami, ktoś kupi pająka i nawet niewie co na pudełku napisać pasowało by to wszystko poukładać, wypisać wszystkie pterinochilusy razem z krótkim opisem wyglądu, oraz przy nazwach podać wszystkie synonimy bo inaczej to do końca tego forum będzie bałagan

dlatego ja poroponuje zapomnieć o takich nazwach jak P.murinus usambara/mamilatus i zastąpić je jedną nazwą P.spinifer, a murinus będzie jeden i nie bedzie bałaganu, nikt nie bedzie sie pytał jaka jest różnica między murinusem a murinusem mamilatus. bo będzie tylko murinus i sminifer-czyli dawny mamiltaus/usambara, ktos zrozumie czy zabardzo namieszałem:-)??

jakiś czas temu było głośno na forum o tym ze P. murinus to to samo co P. mamilatus(mimo to w ofertach sprzedaży były oba gatunki), a teraz znowu ze P. murinus i P mammilatus( teraz spinifer) to co innego, CHAOSSSSSSSSSSSSS nokeg trzeba to jakoś inaczej rozwiązać niedługo jak ktoś przyjdzie do hodowcy, wskaże pudełko z -murinusem,mamillatuse,spiniferem,usambarą... i co tam jeszcze to usłyszy ze to jest Pterinochilus sp. i tyle Ja proponuje żeby osoba znająca się na rzeczy zrobiła spis pterinochilusów wraz z opisem wyglądu i synonimami tak żeby potem wszyscy to stosowali

Poprawcie mnie, jesli sie myle:

pterinochilus murinus = zolty, zwykly murinus
    pterinochilus murinus "usambara" = pomaranczowy, odmiana "red orange"
    pterinochilus mammilatus = nazwa juz nieistniejaca, jest to "usambara"
    pterinochilus spinifer = nazwa juz nieistniejaca, jest to "usambara"
    pterinochilus chordatus = ciemny, brazowo-czarny okaz, dawny widenmanni

I to chyba tyle, jesli chodzi o pomieszane nazwy, reszta nie jest tak rozpowszechniona (leetzi, lugardi, vorax, allaubi, etc.)

Natomiast dlaczego na murinusa mowi sie "Red Orange Baboon", skoro "Baboon" mowi sie przy Stromatopelmie calceatum?

small
    Guest

msk napisał(a):

> Poprawcie mnie, jesli sie myle:
    > pterinochilus murinus = zolty, zwykly murinus
    > pterinochilus murinus "usambara" = pomaranczowy, odmiana "red
    > orange"

Tak...

> pterinochilus mammilatus = nazwa juz nieistniejaca, jest to
    > "usambara"

Obecnie Pterinochilus mamillatus jest synonimem gatunku Pterinochilus murinus.

> pterinochilus spinifer = nazwa juz nieistniejaca, jest to
    > "usambara"

Pterinochilus spinifer = Eucratoscelus constrictus, Osobniki gatunku P. murinus 'usambara' byly sprzedawane jako P. spinifer w rzeczywistosci to zupelnie inny gatunek.

> pterinochilus chordatus = ciemny, brazowo-czarny okaz, dawny
    > widenmanni

Tak, obecnie P. widenmanni jest synonimem gatunku P. chordatus.

Baboon to afrynkanska nazwa "ptasznik". Amerykanie na ptaszniki mowia "tarantula"......

bo sa losie....
    small(mały) napisz mi kiedy jestes na gg chcialbym z toba pogadac troche...
    ale z tym murinusem calym to bardzo pomieszana sprawa
    moze ktos wie kto sie zajmuje porzadkowaniem tych gatunkow?

hehehehe czytam czytam i teraz jóż nie wiem co mam ,mam 5 szt są malutkie czarne bardzo włochate jak pluszowe misie dupcie mają swiecący metalik kolor taki pomarańczowy z kreseczką czarną przez środek. I co mam ? Ma ktoś może link do stronki z małymi pterinochilus murinus .Choć wątpie czy u małych różnice widać.

x ray
    Guest

może tam coś znajdziesz ......ale nie wiem czy małe ----------> http://hem.spray.se/minax/

Galn, z doświadczenia wiem, ze u tak malych pajaczkow nie widac roznic. Nie wiadomo, jaka to forma barwna. Musisz poczekac. Ja obecnie mam dwa: "usambara" -> przepiekny, jaskrawopomaranczowy, i "zwykly", czyli zoltawy.... Widzialam w necie jeszcze kilka odmian barwnych. Moze kiedys na nie wpadne...

Uprawnienia umieszczania postów