Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: czy lampa błyskowa szkodzi pajączkom ?

czy lampa błyskowa szkodzi pajączkom ?

Witam
    szukałem w archiwum i nie znalazłem podobnego problemu.
    Chciałbym mojego pajączka pofotografować ale nie wiem czy mu lampa błyskowa nie zaszkodzi.
    Chciałem porobić zdjęcia bez lampy ale nawet z dobrym światłem wychodziły troche ciemne. Z lampą wychodzą ok ale czy to nie szkodzi pajączkowi ?
    z góry dziekuje za odpowiedzi

Re: czy lampa błyskowa szkodzi pajączkom ?

Właśnie dziś zrobiłem małą sesję zdjęciową. Nie zauważyłem żadnych oznak strachu, zachowywały się normalnie. Teraz zdjęcia tylko obrobie i dziś lub jutro wrzuce do neta.

Aha zapomiałem dodać że torf powychodził choćby błotko było, być może lampa błyskowa tak się dziwnie odbijała przy makro od wilgotnego torfu.

Moze sie na niego nie patrz bo mu zaszkodzi buahahahhahahha

walter
    Guest

Pajaki raczej nie reaguja na lampe blyskowa.
    Od paru dni, w ramach testowania nowego aparatu staram sie robic jak najwieksze zblizenia makro zoom z uzyciem lampy blyskowej i nie zauwazulem, zeby im sie to nie podobalo.
    Natomiast skorpiony po jednym lub dwoch blyskach chowaja sie.

dziekuje za odpowiewdzi

Robie moim pajakom zdjecia z lampa blyskowa makro i czasami doswietlam je jeszcze halogenem. Nie zauwazylam zadnej reakcji, ani pozytywnej, ani negatywnej...

LAMPA BŁYSKOWA STRASZNIE SZKODZI!!!!! NAJLEPIEJ ZAWIĄŻ PAJĄKOWI OCZY JAKĄŚ PRZEPASKĄ, BO MOŻE OŚLEPNĄĆ... :-D

Paganus
    Guest

pajaki nie reogują na krótkotrwałe zmiany natężenia światła. Odczuwaja jedynie silne i długotrwałe oświetlanie bardzo jasnym światłem i wtedy staraja się schować przed jego działaniem bo jak wiadomo pająk woli półmrok

Uprawnienia umieszczania postów