-
Re: faunabox czy akwarium
jak tak robie- czesc otworow w faunaboxie mam zaklejone tasma- tak to musialbym nawilzac 3 razy dziennie chyba
-
robilam to wczoraj od spodu, troche zabawy jest bo w moim sa jakies czesci odstajace, ale mysle ze zda egzamin...
nie widac z zewnatrz, a pajak nie narzeka :P miejmy nadzieje tylko ze sie tym nie zainteresuje by to popsuc, ale pajak nie szczur chyba sie tym nie zacznie bawic hehehehe.... :P
-
Witam.
Jesli dobrze rozumiem, to faunabox to takie pudelko kupowane w sklepie zoologicznym stosowane do trzymania zwierzakow wszelakich? Kosztuje min 16zl i jest niezgrabne i delikatne? Jesli tak to zdecydowanie jestem przeciw. Ale przy odrobinie inwencji mozna zrobic cudne mieszkanka z pojemnikow sporzywczych kupowanych na stoiskach AGD - a wybor jest ogromny. Owalne, prostopadloscienne, roznej wielkosci, zamykane i estetyczne. Wystarczy troszke podlubac i zrobic otwory wentylacyjne. No i cena zdecydowanie nizsza - za ok 10-12zl mozna dostac cuuudo!
A tak wogole to dla duzych pajakow tylko szklo
-
Po co zawracac dupe jakimis przerozniastymi pudelkami??!!Male pajaki trzymamy w byle jakim plastikowym pudelku a po L6 L7 dajemy do terra i nie wiem po co tu te zasrane faunaboxy??Jesli taki faunabox kosztuje nawet 15zl i pajak ma w nim byc ze 2 lub 3 wylinki to po co sie w to bawic.Terraria gotowe kupuje za 20 zl,a nie sa to raczej kosmiczne pieniadze zeby szukac dziury w calym i kupowac faunaboxy nie wiadomo po co.
-
Wyobraz sobie drogi Frodo, ze niektorzy lubia obserwowac nawet male pajaczki. Zwierzak wielkosci ok 4cm spokojnie posiedzi sobie w takim "zasranym faunaboxie" nawet kilka miesiecy. Ale jesli Ty wolisz je hodowac w pudelkach po kefirze to twoja sprawa.
-
Wyobraz sobie drogi werni, ze akurat nie po kefirze. W faunaboxach trudno utrzymac wilgotnosc, a zreszta obserwowac mozna w kazdym przezroczystym pudelku
-
tu jest racja frodo racja...
ale cala sprawa jest odnosnie duzego faunaboxu lub duzego szklanego terra :P
nie malych duperelkow i faunaboxikow
-
Ja ostatnio kupiłem niewielki fauna box o podstawie 10x15 cm za 7 zł, więc nie jest to jakiś wielki wydatek, a pająk którego w nim trzymam pożyje sobie napewno z 3 wylinki. A jak wyrośnie, to czekają mniejsze pajączki i go odziedziczą. Poza tym nie wiem jak w większych fauna boksach, ale w tym akurat nie mam takiego sita i bardzo dobrze utrzymuje wilgotność. Nie rozumiem też, dlaczego niektórzy piszą o lepszej widoczności przez szybkę w terrarium, moim zdaniem jest odwrotnie. Ścianki fauna boksa o wiele łatwiej dają się wyczyścić z pozostałości po spryskiwaniu, więc widoczność jest nawet lepsza. Nie mam zamiaru narazie kupować następnych fb, bo nie mam takiej potrzeby, ale nie mam nic przeciwko tym wynalazkom.
-
Jimbo male faunaboxy sa jeszcze o tyle ok ze klapke maja na srodku, wiec pokrywa z gory nie ma dziurek dopiero po bokach... wiec jakos idzie utrzymac wilgotnosc,
duze faunaboxy maja za to sito na pokrywie z gory wokol klapki + po bokach...
Do tego mala przestroga: zeby bylo smieszniej sa tez takie produkowane gdzie klapka jest dziwnie zamontowana mianowicie nie tak ze odsuwasz ja w bok i otwierasz, nie ma tej "opcji odsuwania" po prostu otwierasz i po pewnym czasie wylamuja sie te 2 male plastikowe czesci co blokuja klapke przed swobodnym otwieraniem (ze tak powiem). Wlasnie taki shit kupila moja mama mi przed kupnem rosi, nie zauwazylam tego od razu dopiero po przyjsciu do domu :/ nawet do wrzucenia glupiego swierszcza musze sciagac cala pokrywe...
Nie wiem czy tak jest tez z malymi faunaboxami (bo moj jeden otwiera sie normalnie), ale uwazajcie na przyszlosc jak kupujecie...
pozdro
-
Potwierdzam, wlasnie z tak debilnym zamykaniem faunboxy sa sprzedawane w superhipermarketach, blah!!! Otwieranie tego to poprostu szok, trzeba wytrzasc calego boxa na wszystkie strony, a gry sie juz wyrobi otwieranie to po kilku nastepnych probach lamia sie te...stopery i mamy po zawodach.
Uprawnienia umieszczania postów