Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: PTASZOR VS MODLICHA

Mieszany widok

walter
    Guest

PTASZOR VS MODLICHA

Trafilem na taki ciekawy (przynajmniej inny, niz wylinki i plamki) temat na SpiderTalk Forum:
    http://www.spidertalk.net/SpiderTalk...d.php?tid=3320

Gosciu trzyma w jednym terrarium - oczywiscie dobrze przedzielonym - A. Seemanni i jakas modliszke.
    Zaczal sie zastanawiac, co by bylo, gdyby ... ten Mur Berlinski runal i dwa zwierzaki dorwalyby sie do siebie ... kto by wygral?
    Ktos zalaczyl rowniez filmik pokazujacy ptaszora jedzacego modliche:

patrickking.virtualave.net/tarantula/eat_mantis.wmv

Wyjasnilo sie, ze autor filmu nakarmil swojego ptaszora prawie zdychajaca modliszka.

Kiedys obserwowalem u znajomego taki pojedynek - zlapal na balkonie modliszke i wrzucil ja swojemu smithi ... pomimo najszczerszych checi smithi nie byl w stanie nawet zblizyc sie do modliszki na odleglosc jej (dosyc dlugich) wyciaganych z predkoscia swiatla lap.
    Zakonczylo sie remisem - modliszka zostala zabrana z terrarium w obawie, zeby nie uszkodzila smithi'ego i wypuszczona na wolnosc.

Wcale nie znaczy, ze mamy zaraz zaczynac taki cokolwiek glupi eksperyment, ale gdyby oba zwierzaki byly +/- rowne wielkoscia i w dobrej formie, osobiscie predzej postawilbym na modliszke.

Re: PTASZOR VS MODLICHA

hm....bardzo ciekawe....ale postawilbym na ptasznika zalezy chyba to tez od gatunku, no bo co taki smithi niegrozny moglby zrobic modliszcze:/
    jak by byl to jakis podziemny to modliszka nie zauwazyla by nawet kiedy ja wciagneloby do ziemi
    eheheheh
    zart

wygrałby ten bardziej agresywny... ciekawe jak by wypadł np. jakiś dziki p. murinus w starciu z modliszką...

He he. smithi to spokojny i malo ruchliwy pasznik. Jesli zmierzylaby sie z P. ornata to raczej nie ma szans (ornata sie teleportuje i nie ma modlichy). Jesli chodzi o podziemne to sa one na tyle agresywne ze obrona modlichy raczej ich by nie zniechecila, a jesli jeszcze atakuja z zaskoczenia ze swojej norki to ofiara juz zupelnie nie ma szans, szybkie sa bestie .

A moze smithi nie byl glodny... Czasami wrzucalam jakiejs samicy ptasznika mysz i nie chciala, natomiast bardzo rwala sie do swierszczy. Ptaszniki maja narzad smaku na nogoglaszczkach i moze akurat ta smithi nie byla zainteresowana modliszka... Kiedys mialam w terarium z wezami modliszke. Wrzucilam wezom mysz, a modliszka zaczela za ta mysza chodzic i lapac ja. Myszy nic sie nie stalo, ale modlicha wyrwala jej troche siersci...

_INVISIBLE_
    Guest

Moze takie pokarmy typu modliszka wrzucajmy bardziej grozniejszym ptasznikom, wtedy zobaczymy jakie kto ma szanse.Taka Brachypelma raczej sobie nei poradzi z modliszka (moze nie do konca) poniewaz jest wolna i ma slaby jad, a taka modliszka jest praktycznie doskonala

hehe...chcialbym zobaczyc taka walke na zywo :>

i`am
    Guest

trza by to kiedys wyprobowac:P

ja karmiłem moja rosee dorosłą samicą h.membranacea która źle przeszła wylinke ale modliszka zaczęła gryźć pająka i ten ją wypuścił. Modliszka skończyła jako pokarm P.imperator.

i`am
    Guest

az se kupie modliche;]

Uprawnienia umieszczania postów