-
nie ma jak sklepy - tym razem podziw (glupoty)
pterinochilus spinifer <- mowi wam cos ten gatuneczek? :>
Wchodze do sklepu kolo mojej szkoly, ze swiadkiem jakby ktos nie wierzyl... patrze nie ma juz 2ch g.rosea, ale widze pterinochilusa, niestety w gniezdzie, wiec pytam sprzedawce czy mi go pokaze..
Owszem pokazal, palcem podwinal gore gniazda i wzial malucha (L6-L7) NA REKE...
mnie zatkalo, zdazylam sie go spytac przy otwieraniu terra czy sie nie obawia, stwierdzil ze nie... Po wyjsciu ze sklepu szlam powtarzajac w kolo
"ja pier...le on go wzial na reke!!! wariat!!!" po 15 minutach w miare sie uspokoilam (powtarzalam to nieco rzadziej hehehe)..
SWoja droga sliczny pajaczek..
A wy jak? Spotkaliscie sie kiedys z czyms takim? Bo ja pierwszy raz, na ogol sprzedawcy bali sie nawet kedziorka, zobaczymy czy jutro sama sobie bede musiala rosi wyciagac z terra bo od 2-3 miesiecy jak ja obserwuje mam wrazenie ze koles sie jej po prostu boi :/
-
Re: nie ma jak sklepy - tym razem podziw (glupoty)
Jeżeli gościowi ktoś powiedział że to łagodny gatunek, wiele robi nasza psychika która pryjeła że to agresywny pajonk z silnym jadem do którego trzeba mieć respekt. A on o tym pewnie nie wiedział i potraktował go ja rosee :-).
-
hehe, no fakt - mial szczescie ze nie sprowokowal pajaka do ataku naruszajac jego gniazdo - chcialbym to zobaczyc
-
alice jeszcze jedno:
gdy facet miał tego pająka na ręce trzeba było go uświadomić że on ma bardzo sinly jad (neurotoksyne) i jest agresywnym gatunkiem, ciekawe co by w tym momęcie zrobił ten facet :-)
-
-
A czy Ty byś wzioł go na rękę?
-
hmmm u mnie to jest dziwnie z pająkami :] np mojej kędziorki samiczki wrzyciu bym sie nie odwarzył wziąść na łape , samiec albo po mnie chodzi normalnie : ]
a np miałem kiedyś dorosłą blondyne na rączce ( nie moją ale od tamtej chwili wiedziałem ze musze mieć ten gat !! :] )
no ale właśnie o co chodzi ,,, jak biore pająka to nie moze mi sie zabardzo szamotać albo sie rzucać na mnie bo ja sie wtedy stresuje a i boje sie ze jemu morze sie coś stać .... więc dopuki jest spokojny to wezme kazdego :]
-
> pterinochilus spinifer <- mowi wam cos ten gatuneczek? :>
Tak, obecnie prawidlowa nazwa tego gatunku to Eucratoscelus constrictus...
> Wchodze do sklepu kolo mojej szkoly, ze swiadkiem jakby ktos
> nie wierzyl... patrze nie ma juz 2ch g.rosea, ale widze
> pterinochilusa, niestety w gniezdzie, wiec pytam sprzedawce czy
> mi go pokaze..
> Owszem pokazal, palcem podwinal gore gniazda i wzial malucha
> (L6-L7) NA REKE...
> mnie zatkalo, zdazylam sie go spytac przy otwieraniu terra czy
> sie nie obawia, stwierdzil ze nie... Po wyjsciu ze sklepu szlam
> powtarzajac w kolo
> "ja pier...le on go wzial na reke!!! wariat!!!" po 15 minutach
> w miare sie uspokoilam (powtarzalam to nieco rzadziej hehehe)..
Jak powszechnie wiadomo zdarzaja sie wyjatki jezeli chodzi o agresje moze trafil na lagodnego osobnika. Podobnie jest z P. murinus (pajak ma opinie niezlego agresora) wszystkie osobniki tego gatunku jakie mialem nie przejawialy agresji i bez problemow daly sie brac na reke. Wiele doroslych osobnikow jest bardzo spokojnych, w necie mozna znalezc duzo zdjec z osobnikami tego gatunku na rekach...
-
Twoje slowa powinny zostac wpisane do jakiejs ksiegi przyslow czy cos... no do czegos na pewno. Proponuje jakies zdjecie z pajaczkiem wpieprzajacym myszke i wlasnie to zdanie jako podpis ;>
A czy Ty wzial bys go na reke?
-
RAMMSTEIN: napisalam wyraznie... WYCIAGNAL GO Z GNIAZDA... z takiego placka pajeczyny co nie powiem jak wygladal, przynajmniej tak zawsze wyobrazalam sobie pajeczy kokon [lol]
Odwiedze go jeszcze w piatek, najlepiej z wydrukiem opisu tego gatunku [lol] a fakt szkoda ze mu nie powiedzialam prosto w oczy jak trzymal pajaka...
Uprawnienia umieszczania postów