Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: ogrzewanie pajączka po 2 wylince

Re: ogrzewanie pajączka po 2 wylince

Wszystko Git ae bez tego kabla grzewczego bo jak bedzie mu za ciepło to bedzie chciał sie schłodzic w torfie a tu bedzie miał Zonka i trafi na jeszcze wieksze ciepełko
    wiec bez kabelka bym radził

naGazie pozdrowionka !!

SOSIK
    Guest

ale chyba zrobię tak: rozłożę kabel obok tylnej i bocznej ścianki terra w jakby trójkąt równoramienny. przecież pająk sam wybieże sobie miejsce dla niego odpowiednie i gdy będzie mu za gorąco to na pewno nie zakopie się pod rozgrzany torf. tak myślę. Lecz gdy słucham doświadczonych hodowców, to mówią mi róznie, jedni kabel umieszczają na bocznej ściance a inni pod podłożem, a jeszcze inni ogrzewają żarówkami. lecz waham się co do ża rówki bo do nie wiem czy nagle wszystko nie zrobi się czerwone (od czerwonych żarówek) a po zatym nie wiem do jakiej temp. rozgrzeje mi terra, bo przecież nie da się nanią zamontować termostatu. A pozatym batunek smithi jest bardziej wymagający co do temp. i nie mogę sobie pozwolić na wahania np. w nocy kiedy żarówa jet wyłączona a u mnie w domu jest 18-19 stopni

Na razie sprobuj z zarowka czerwona, ktora moze swiecic w nocy. Sa rozne moce, ale mysle ze sprobuj z 25 watowa. Wydatek nie jest duzy, bo jakies 2,5 zeta, a jak sie nie sprawdzi to nic nie tracisz. Kabel kosztuje znowu od 30 zeta w gore, wiec jak kupisz kabel i sie okaze ze za mocno grzeje to 30 w plecy. A zawsze mozesz zmniejszyc moc zarowki lub ja zwiekszyc, az uznasz ze temperatura ci odpowiada.

prawda jest taka że możesz trzymać spokojnie ptasznika w 20 stopniach będzie prawidłowo jadł zrzucał wylinki i rósł, wiadomo że wolniej ale na jego zdrowiu to sie negatywnie nie odbije....

Pozdrawiam
    Serpent

zarówka czerwona 25 W wystarczy no chyba termoetr i i bedziesz wiedział czy kupic mocniejsza zarówke albo dac kabel .....ja w sumie nie dał bym kabla ani innych wynalazków żarówka styknie wystarczająco

pozdrawiam naGazie @ll

ZAraz zaraz
    Jaki kabel??. Ile kurde o tym bylo???

SOSIK
    Guest

wczoraj zamówiłem sobie terra wys.26 szer.30 dł. 30. Rzeczywiście doszłem do tego że lepiej jest zamontować czerwoną żarówkę o mocy 25 watt.Pozatym terra będzie w segmancie więc byłoby w nim bardzo ciemno, a z żarówą zawsze jaśniej. Więc zamontuje ją w odległości 5 cm od terra i oprawię w drewniiany kojec, żeby się trzymała.

GIT !!!

Uprawnienia umieszczania postów