-
Re: Doskonały świat...
Nie chcialabym wprowadzac zadraznie, ale chcialam zauwazyc, ze small nikgo nie urazil, to ty, Jimbo, zaczales od synkow... Small, ma niestety, racje, co do gatunkow, on co prawda ma niewiele pajakow, ale znamy sie juz kupe czasu i wiem, ze szpera on za nowinkami ze swiata ptasznikow. Nie pisze tu dlatego, ze mam jakies tam powiazania z terrarystyka i przez to bronie small'a. W nazewnictwie ptasznikow zawsze byl pierwszy z nowinkami.
Nie dlatego ludzie nie odwiedzaja terrarystyki, wierz mi Jimbo. Small ma duza wiedze i poswiecil mnostwo czasu na pomoc ludziom w ich problemach z pajakami. To chyba dobrze, ze stara sie byc na biezaco, tak jak powinien byc na biezaco kazdy z nas (hodowcow i hobbystow). Moze macie jakies zadraznienia, nie wiem tego, ale uwazam ze w powyzszym przypadku klotnia nie ma podstaw.
Zreasumujmy:
Jest jak na dzien dzisiejszy 7 gatunkow z rodzaju Pterinochilus - w porownaniu do stanu sprzed trzech lat o 16 mniej (bylo 23 gatunki).
Dzieje sie tak, poniewaz jest to rodzaj bardzo rozpowszechniony, najliczniejszy jest Pterinochilus murinus, ktory zasiedla rozlegly obszar. Przez to wyksztalcily sie odmiany barwne. Przez to rozpowszechnienie i rozne barwy opisywano tego samego pajaka jako odrebne gatunki.
Uczeni i badacze chyba wiedza co robia, nie zmieniaja tak hop-siup nazewnictwa, bo im sie tak podoba.
Usambara to jedna z prowincji (nie mam pojecia, jaki jest podzial administracyjny w Afryce...), a ze wystepuje tam P. murinus bardziej jaskrawy niz reszta.... (tak nawiasem mowiac dawny P. spinifer jest jeszcze bardziej jaskrawy).
Kiedys mialam P. mammillatus i powiem wam, ze wcale nie byl czerwony, tylko piaskowy, jasniejszy niz "zwykly" murinus. Hmm... na tutejszym forum dowiaduje sie, ze mammillatus jest czesto uzywany zamiennie z "Usambara" i ze jest on czerwony (zeby nie bylo niejasnosci - nie mam tu na mysli czerwieni jako czerwieni ). Moglby mnie ktos oswiecic? Bede wdzieczna.
Pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów