Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Doskonały świat...

x ray
    Guest

Re: Doskonały świat...

...czyli można powiedzięć to samo o porównaniu Acantoscurria Brocklehursti do A.geniculata

Nie mozna. Poniewaz jak na dzien dzisiejszy A. brocklehursti i A. geniculata to dwa odrebne gatunki. Moga sie roznic np. ksztaltem bulbusa, niewidocznym golym okiem. A moze kiedys sie zsarzy tak, ze oba te gatunki beda jednak zaliczane do jednego gatunku.

A wiec: A. geniculata i A. brocklehursti to nie tak samo, jak P. murinus i P. mammillatus...

small
    Guest

> Odpowiem ci synku, tylko się nie denerwuj.

Hehehe zapewniam Cie, ze wcale sie nie denerwuje, nie wiem co masz na celu rozpoczynajac tak Swojego posta i nie wnikam w to... :> a Twoim synem na pewno nie jestem.

> Do niedawna, jako pterinochilus mammillatus była określana barwna odmiana
    > Murinusa (zapewne nie wiesz jak to wygląda więc się uspokój).

Nie, do niedawna Pterinochilus mamillatus byl uwazany za odrebny gatunek (Strand, 1906). Pozniej nazwa zmieniala sie kilkakrotnie. Holotyp tego gatunku zostal zniszczony podczas II Wojny Swiatowej. Dostepny jest tylko bardzo zly oryginalny opis Schmidt w 2000 roku uznal ten opis na tyle dobry, ze na jego podstawie rozpoznal 'usambara' jako odrebny gatunek Pterinochilus mamillatus.
    Dopiero w zeszlym roku Richard Gallon w swojej rewizji - Gallon, R. (2002): Revision of the african genera Pterinochilus and Eucratoscelus (Aranea, Theraphosidae, Harpactirinae) with description of two new genera. Bull. Br. arachnol. Soc. 12, (5): 201 - 232 porownal 'usambara' z materialem holotypowym P. murinus i tylko on rozpoznal roznice w zabarwieniu obu form. Konsekwencja tego byla synomizacja obu gatunkow i dlatego P. mamillatus nie jest zadna forma barwna tylko synonimem gatunku P. murinus.

Zapewniam Cie, ze wiem jak wyglada ten pajak w kilku formach barwnych.

> Teraz nie ma już formalnie czegoś takiego jak Mammillatus, a
    > barwną odmianę określa się jako Usambara. Rozumiesz już Krzysiu
    > ?

Chyba mnie z kims pomyliles bo nie mam wcale na imie Krzysztof... :>

small
    Guest

> A jak ktoś sprzedaje Mammillatusa to wiadomo, że chodzi o
    > usambara, a nie o zwykłego murinusa, więc nie wymądrzaj się na
    > drugi raz baranku.

Wtedy sprzedawca uzywa synonimu, ktory odnosi sie do gatunku P. murinus a nie jego odmiany barwnej...
    Co do wymadrzania sie to naprawde nie wiem co masz na mysli, moze nie spodobalo sie Tobie to, ze nie miales racji, albo urazilem przez cos Twoja osobe...
    Wyobraz sobie, ze sa jeszcze osoby, ktorych interesuje ten temat, dlatego bede nadal udzielal odpowiedzi w ramach zdobytej na ten temat wiedzy...
    Bardzo lubie zwierzeta dlatego 'baranku' odbiore jako komplement... )

small
    Guest

> ...czyli można powiedzięć to samo o porównaniu Acantoscurria
    > Brocklehursti do A.geniculata

Nie, to zdecydowanie dwa odrebne gatunki...

BakuBak
    Guest

bardzo łatwo sprawdzić czy to jeden gat czy nie :] bierzesz samca i samiczke ,,, pyku pyku ,, potem z kokonu bierzesz znów samca i samiczke i jeśli to pyku pyku przyniesie nowy kokon to jest to ten sam gatunek :]

morzna równierz zrobić badania genetyczne jak sie komuś spieszy ale to koszt paru tyśaków o ile pamientam :]

A czy przypadkiem 'pyku pyku' [lol] nie moga robic samce i samice roznych gatunkow? W koncu skads sie biora hybrydy?

Pozdrawiam

" Wtedy sprzedawca uzywa synonimu, ktory odnosi sie do gatunku P. murinus a nie jego odmiany barwnej... " - sure sure , zaglądnij czasem na forum sprzedam i sprawdź czy aby napewno masz rację/
    PS
    Dla mnie jesteś Krzysztofem.

Jezeli chcesz nazywac uzytkownika "small" po imieniu, to raczej Maciej, a nie Krzysztof. .. Ale to taka prywatna uwaga. Ja tez bym nie chciala zeby ktos mylil moje imie...

A sprawdzanie gatunku metoda "pyku pyku", jak to okreslacie, nie jest metoda naukowa... Brachypelmy chetnie kopuluja w niewoli miedzygatunkowo. To co, dopuszczajac B. smithi i B. emilia, widzac je kopulujace, wysnujecie wniosek, ze sa jednego gatunku???

A już wiem small. To ty jesteś tym upierdliwym kolesiem z konkurencyjnego forum. Tak myślałem, że znam skądś ten styl wypowiedzi )) Wyluzuj trochę, bo uwierz mi, przez twoją osobę wielu ludzi rezygnuje z odwiedzania tamtego forum.

Uprawnienia umieszczania postów