-
Re: Co tu sie u diabła dzieje!!!???!!!
Mam jedno zastrzeżenie, chodzi mi o rzeczone pudełka 10x10x10cm. Czy udowodniono naukowo, że trzymanie ptasznika w takim pudełku jest dla niego szkodliwe? O ile mnie pamięć nie myli, wielu użytkowników forum, w tym i ci z większym bagażem doświadczeń od tzw. żółtodziobów, nie zglaszało żadnych sprzeciwów przeciwko trzymaniu pająka w takim właśnie pudełku. Pojawiały się opinie, że pająk w tak niewielkim terrarium czuje się względnie dobrze, jak gdyby był we własnym gnieździe (w naturze raczej nie ma ono rozmiarów 30x30x20cm). Poza tym terraria wielkości 30x30x20cm (czy też dowolnej zbliżonej) są chyba raczej terrariami "wystawowymi", przy urządzaniu których terraryści starają się stworzyć pająkowi wycinek jego naturalnego środowiska. Nigdzie nie jest powiedziane(przynajmniej ja nigdzie nie znalazłem takowej informacji), że pająk lepiej będzie się czuł w dużym terrarium, niż w małym. A a'propos persony Ricka Westa : CHCIAŁBYŚ MIEĆ KOLEGO TAKĄ KOLEKCJĘ PAJĄKÓW, JAKĄ ON MA, NIEZALEŻNIE OD TEGO, CZY BYŁYBY TO DUŻE TERRARIA, CZY TEŻ RZECZONE 10x10x10cm. W każdym razie ja chciałbym, i myślę, że wielu terrarystów podziela moją opinię. Poza tym wydaje mi się, że osoba o tak rozległej wiedzy nt. ptaszników, jak Rick West, chyba wie, jak się z nimi obchodzić. Oprócz tego dochodzi jeszcze kwestia finansów (pudełka 10x10x10cm sa niewątpliwie tańsze od dużych terrariów z wystrojem) no i kwestia CZASU. "Obsługa" pudełka 10x10x10cm zajmuje niewątpliwie mniej czasu, niż terrarium 30x30x20cm. Gdyby ów Rick West miał same takie terraria, zajmowanie się własną hodowlą zabierałoby mu TYLE CZASU, że nie miałby go już wcale na badania naukowe i ekspedycje.
Uprawnienia umieszczania postów