-
Prace naukowe
Coz poprzednia dyskusja nie wyszla, to moze teraz wyjdzie. Chyba ze sobie zmienie nicka... Zaczynajmy. Autorytety. Ponawiam pytanie. Czy macie/znacie jakies autorytety w dziedzinie tzw. ptasznikarstwa? Ludzi, ktorzy robia cos wiecej niz tylko maja pajaki w domu, chocby to bylo i 300 gatunkow. Moze znacie jakies prace naukowe, nie Cieslaka ani Budziszewskiego, tylko wlasnie czysto naukowe na temat jakiegos ptasznika lub zwiazanego z ptasznikami. Np. na temat ksztaltu bulbosow czy kadziolkow przednych. A jezeli chodzi o autorytety... przepraszam, ale znam takiego jednego pana, ktorego wlasnie tak bym nazwala. Jest nim pan Frantisek Kovarik, nie zawaham sie powiedziec, ze swiatowej slawy badacz. No bo przeciez nie kazdego uwiecznia sie w nazwie ptasznika - Selenocosmia kovariki. Aha, i nie mowmy o niezyjacych, nie czepiajmy sie Pococka, Simona, Stranda czy Petrunkevitch'a. Mowmy o zyjacych i ich pracy. Moze tutaj rozwinie sie dyskusja a nie jak w poprzednim temacie...
Atrax Robustus, Hari -> mam nadzieje ze sie tu wypowiecie, skadinad wiem, ze macie zainteresowania troche szersze niz patrzenie w terraria...
-
Re: Prace naukowe
ja mam taki przykład: Rick West, co wy o nim sądzicie (był z nim program na Animal Planet, a jego stronka to www.birdspiders.com)
-
Bart, a moglbys mi/nam powiedziec, za co podziwiasz (i czy podziwiasz) Ricka Westa? Bo to, ze powiedziales, ze jest taki ktos, to troche za malo. Ale brawa dla pierwszego, odwaznego uczestnika .
-
cięzko będzie ci cokolwiek znaleźć / co do autorytetów w polsce to jestem w stanie na 90% powiedzieć ze osoba mająca te " nawet 300 gat " wie tyle samo albo i więcej niz najlepsi z nich ,,,,,,
co do zagranicy ,, twój typ jest dobry ,,
równierz s.a.schultz jest godzien tego miana ( nawet spotkałem sie z tym ze odpowiada na miale :] ) no i reszta autorów zagranicznych ksiązek na temat ptaszników ... : ]
-
Kurde spóźniłem się, miałem go wpisać, facet jest niezły w te klocki ))
-
Hmm... JA podziwiam tego człowieka za to, że podróżuje po różnych krajach, obserwuje pajaki w ich srodowisku naturalnym itp.
Dzieki za oklaski :P
-
byłem szybszy!
-
No wiem, ze bedzie mi trudno, ale wlasnie o takie prace pytam, bo bym chetnie poczytala. Moze szperacie po necie, albo ktos cos gdzies slyszal.... W ostatecznosci jakies ksiazki, niekoniecznie z badaniami... Np. cos na temat nowo odkrytych ptasznikow z Meksyku, albo badania nad dlugowiecznoscia ptasznikow. moze dokladny opis kopulacji jakiegos gatunku wychodzacy poza standardowe "po miesiacu dopuscic najedzona pare i czekac na kokon". O takie rzeczy mniej wiecej mi chodzi...
-
.Rick West......jest autorem wielu ksiażek o poszcaególnych gatunkach ale szkoda że nikt tego nie tłumaczy na polski .
-
Uprawnienia umieszczania postów