-
Re: Prace naukowe
Nie jest to czasopismo naukowe (choć arachnologicznych czasopism naukowych na świecie jest pewnie sporo, ale niestety nie znam się na tym, tylko chyba nie ma podziału na ptaszniki i resztę pająków) to polecam "Reptilia" wydawane w Hiszpanii w kilku wersjach językowych. Wbrew tytułowi czasopismo jest nie tylko o gadach, ale też o płazach i innych zwierzętach terraryjnych. Chyba w każdym numerze jest coś o ptasznikach. Spisy treści i okładki można zobaczyć na:
http://www.reptilia.net/
Czeskie czasopisma rzeczywiście trudno kupić w prenumeracie, kilka lat temu próbowałem, ale tam była specjalna firma do wysyłek czasopism zagranicę i niestety ceny były tam astronomiczne. Kupuje więc gdy jestem w Czechach.
P.S. Może by tak wykasować trochę wypowiedzi bo konflikty i bluzgi, w dodatku przenoszone z jakiegoś innego wątku, naprawdę nikogo nie interesują, zaśmiecają tylko temat.
-
Taaa ... znowu zrobilo sie tak milo i tak jakos "swojsko".
Jesli ktos komus nie skoczy do gardla w trakcie dyskusji ... to dyskusja niewazna.
Awikularia zaczela bardzo interesujacy temat "Autorytety" i zaraz musialo sie zrobic (oglednie mowiac) ... zamieszanie.
Pozwole sobie i ja wtracic swoje 0.02 PLN
Najpierw moze zdefiniujmy pojecie "Autorytet" - nic prostrzego, wystarczy siegnac do slowmika jez. polskiego, wyrazow obcych lub encyklopedii.
Jesli komus by sie nie chcialo, przytocze pokrotce kilka definicji slowa "Autorytet":
Wielka encyklopedia powszechna PWN
AUTORYTET [lac.], socjol. uznanie, prestiz osób, grup i instytucji spol., oparte na cenionych w danym spoleczenstwie wartosciach; takze osoby, instytucje itp. cieszace sie uznaniem w danej dziedzinie; zwykle wyróznia sie autorytety prawa, kompetencji, osobowy, sumienia i religijny.
Slownik wyrazow obcych PWN
1. ogólnie uznana czyjas powaga, czyjs wplyw, czyjes znaczenie; mir
2. czlowiek, instytucja itp. cieszace sie w jakiejs dziedzinie lub w opinii pewnych ludzi szczególnym powazaniem, uznaniem.
- niem. Autorität, za fr. autorité, z lac. auctoritas
Slownik jezyka polskiego PWN
1. ogólnie uznana czyjas powaga, wplyw, znaczenie»
Cieszyc sie autorytetem.
Miec autorytet.
2. czlowiek, instytucja, doktryna, pismo itp. cieszace sie w jakiejs dziedzinie lub w opinii pewnych ludzi szczególnym uznaniem, powazaniem»
Byc autorytetem w okreslonej dziedzinie.
Ulegac autorytetom.
Opierajac sie na w/w definicjach, niestety, zmuszony jestem zakwestionowac dosyc jednostronna opinie Awikularii na temat samej siebie (i dodam przy okazji, ze nie ma to nic wspolnego z jakimkolwiek "kadzeniem", ktorego z zasady nie uprawiam).
Dla mnie, osobiscie jest ona autorytetem w dziedzinie ptasznikow z tego prostego powodu, ze wiele jej wypowiedzi i opinii opartych na wlasnych doswiadczeniach pomoglo mi (tudziez, zdaje sie, wielu innym osobom) w moich problemach dotyczacych tych kilku moich ptasznikow i uchronilo mnie od potencjalnych bledow i pomylek.
W rownym stopniu dobry, doswiadczony mechanik samochodowy, ktory udzieli mi wlasciwej porady na temat samochodu na ktorym sie ni cholery nie znam, badz zreperuje go fachowo, skutecznie i nie zedrze ze mnie skory za zbedne naprawy jest autorytetem w dziedzinie samochodow.
W malym swiatku kolekcjonerow bialej broni (gdzie az roi sie od oszustow i pseudo-expertow wszelkiej masci) do ktorego mam zaszczyt nalezec, znam zaledwie kilka osob na calym Swiecie, ktore mozna nazwac autorytetami, ale ICH slowo i opinia ma swoja wage w zlocie.
Mozna by tak bez konca, chodzi glownie o to, ze nie oczytanie lub posiadanie ksiazek czyni kogos autorytetem, lecz PRAKTYKA i dosyc trudno jest odroznic prawdziwy autorytet (ktory zwykle temu zaprzecza) od samozwanczych pseudo-autorytetow i pseudo-expertow (ktore dla odmiany jako takowe glosza sie wszem i wobec).
Na zakonczenie tego przydlugiego postu dorzuce kilka nazwisk - autorytetow (moim skromnym zdaniem) w dziedzinie ptasznikow:
- wymieniony juz Stan & Marguerite Schultz
- Martin Overton
- Christophe Lallier
- Jon-Paul Lamouroux
- Dr. Robert Bustard
- Paul Carpenter
- Jean Michel Verdez
- Luc Ross
Artykuly tych ludzi - oparte na wlasnych doswiadczeniach - mozna sobie poczytac na wspanialej stronie:
http://www.arachnophiliac.com/burrow/home.htm
... czyzbym zapomial o Ricku West, ktory ponosi chyba najwieksza "odpowiedzialnosc" za opisywanie i fotografowanie ptasznikow w ich naturalnych srodowiskach?
Facet coprawda w czambul potepia trzymanie ptasznikow w terrariach ... ale nikt nie jest doskonaly )))
-
Co do autorytetów zgadzam się z tobą w pewnym stopniu, sam czytając wątki zwracam szczególną uwagę na wypowiedzi kilku forumowiczów, których uważam (na podstawie znajomości tematu) za najbardziej tutaj doświadczonych. Mogę ich uznać za swoiste autorytety, nie będę pisał kto bo znów będzie dyskusja siakaś z tego ))
-
Ano taki spis byłby ciekawym pomysłem, możne by się wymieniać albo przesyłać kserokopie (ehhh, piractwo :P ) interesujacych artykułów itd.itp.
Pozdrawiam
-
Obraziles to Ty (i nie tylko) Avi, i to wiecej razy niz ona was. Ja widze wyrazna chec z jej strony zakonczenia watku, a wy sie caly czas burzycie. Z mojej strony stierdzenie ktore Ci teraz przeszkadza jest calkiem prawdopodobne, bo nie ma innego powodu aby drazyc ten temt. Wyglada to tak jakbys staral sie komus cos udowodnic.
Avi wyjasnila sprawe, zalozyla nowy watek, a Ty donie, z tekstem ze jest zalosna. A teraz masz jeszcze czelnosc mowic, ze Cie obraza....
-
1) "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
2) Ciekawy temat o ile były by jakieś tłumaczenia jakiś artykułów in polnish, zajmuje się tym jako hobby.
Jak czegoś nie wiem to lece sie spytać kumpla o dużo większym doświadczeniu niż ja i po to jest tu Awi żeby mogła coś pomóc a nie wywyższać się, co jest i tak przez was wyimaginowane. Bo np mam problem z P. cancerides to wiem że mi w tym pomoże znając tą sprawe z własnego podwórka, a nie na podstawie obserwacji B. smithi lub G. pulchry.
-
czytałem kiedyś krótkie publikacje niemieckiego autorstwa Heiko Belmann,co prawda nie zajmuje sie on tylko ptasznikami lecz ogólnie pajakami ale opracowania niektórych gatunków były nawet ciekawe .....mianowicie dotyczace przedstawicieli podrzędu ptaszników ( Mygalomorpha) z rodziny gryzielowatych ( Atypidae )...mowa tu o Atypus piceus- Gryziel tapetnik który jest blisko z nimi spokrewniony i jak wiadomo występujacy na południu naszego kraju ,(choc nierzadki ,ale trudno go znaleść ). Może warto się tym zainteresować ..wyruszyć w teren ....poszukac ...opisać .....itd
-
Uf.....
Nie czytalem calego watku ze zrozumialych wzgledow->zycie jest za krotkie, zeby czytac cos takiego.
Wracajac do tematu: mysle, ze pomijacie cos dosc waznego. Ja sam niedawno (01.01.2004 godz. 2.30) dowiedzialem sie, ze na moim macierzystym uniwerku na wydziale biologii jest pani doktor specjalizujaca sie w pajeczakach (tzn dokladnie mowiac zwariowana na ich punkcie). Mam zamiar w przyszlym tygodniu udac sie do niej i pozormawiac. Moze uda mi sie zdobyc jakas "liste lektur"?
Wydaje mi sie, ze szukajac specjalistow wcale nie trzeba biadolic, jak to w Polsce jest tragicznie, tylko sie porozgladac. To, ze polska terrarystyka jest na nizszym stadium rozwoju, niz np w Czechach, nie znaczy, ze na uniwersytetach nie ma ludzi posiadajacych wiedze, ktorzy zechca sie nia podzielic.
Howgh!
-
Najlepiej będzie gdy mod wykasuje zbedne posty.
a tak, ten temat jest zasmiecony i odechciewa sie go czytac.
Zreszta sprzeczki tak nic nie daja, wiec po co się kłucic? Awi ma racje, a ci ktorzy się czepiają chyba nie maja nic lepszego do roboty. :[
-
Nie twierdze, ze nie ma ludzi na uniwerkach czy gdziekolwiek, ale jednak trzeba przyznac, ze jednak kraje oscienne wiedza wiecej na temat terrarystyki. Small, od wrzesnia nie bylam w Niemczech (remont) i nie wiedzialam, ze jest o ptasznikach. Musze skoczyc na zakupy... Czeskie czasopisma sa dosc dobre wg mnie, przeciez w takim "Sklipkanie" nie ma tylko wiadomosci o samych ptasznikach. A z prenumerata jest tak, jak mowil dr Robert, niestety...
Widzicie, ile sie mozna dowiedziec z takiej dyskusji? Nie znalam polowy nazwisk i skrzetnie je zanotowalam. Moge szperac po necie i wlasnie o to mi chodzilo. Moge szukac nowych dla mnie rzeczy. Dziekuje wszystkim, ktorzy sie tu wypowiedzieli i mam nadzieje, ze na tym nie poprzestaniemy. Wiem, ze nie kazdy jest omibusem, nie kazdy zna jezyki swiata. Robiac opisy na terrarystyce (prosze bez klotni) korzystalam z literatury, dosc ubogiej, bo jest to tylko kilka pozycji, ale mam nadzieje, ze powieksze moje zbiory.
Jak na razie mam wspomiane czasopisma (przy okazji podrozy dokupuje sobie te czasopisma), oraz kilka knig, ale to kropla w morzu... Dobrze, ze mamy internet, ktory moze okazac sie kopalnia wiedzy. Nie ma to jednak jak usiasc w wygodnym fotelu, z herbata i czytac, czytac.....
Troszke odbieglam od tematu, ale co wy na taki spis literatury pajeczarskiej? Wiem, ze jest forum "literatura", ale moze by tak jeden post, w ktorym by sie dopisywalo ciekawe rzeczy, zeby mozna bylo szybko znalezc? Moze obok tytulu krotka opinia?
Uprawnienia umieszczania postów