-
Imperator da sie oswojić ??
mam pytanie do kogoś kto ma tego skorpiona , niedawno go kupiłem i mam pytanie czy ktoś wogóle bierze tą bestie na reke a ) , jak tak to napiszcie jak można go oswojić . I czy kogoś uszczypnoł albo dziabnoł kiedyś i jak co jest bardziej bolesne ??
-
Re: Imperator da sie oswojić ??
Oswoic sie nie da. Mozesz go jedynie przyzwyczaic do swojej obecnosci, zeby nie reagowal stresem i ucieczka, ale nie wiem, czy jest sens brania go na reke. Jak chcesz, ale licz sie z uzadleniem lub uszczypnieciem.
-
Po co brać na rece skrpiona? Dla przyjemności? To trzebabyło se chomika kupić...
-
W sumie nawet chomika nie powinno sie brac zbytnio na rece, bo po co zwierzaka stresowac.
Zwierzeta to nie zabawki, moze sa "male i glupie" ale czuja.
-
Atrax nie przesadzaj, w końcu te małe dzieci muszą mieć jakąś "żywą zabawke" a chomik najlepszy. Ja miałem rybki i tez ich nie głaskałem i nie brałem na rękę, bardzo je to zawsze stresowało... ;-)
-
-
jak mój przyjechał to przy przekładaniu go z pojemnika po kliszy do terra wszedł mi na rękę.. pospacerował trochę, zszedł i schował się do norki... ale jak zauważy teraz jakiś ruch w terra to się rzuca bestyja :>
-
Małe imperatorki bez problemu moga mi łazić po ręce, ale jak taki duży miałby mi coś zrobić to wole go nie dotykać ;-).
-
Te skorpy do agresywnych nie należą ale nie łatwo jest przewidzieć ich nastrój. Ja biore mojego (ok. 7cm ciała) tylko kiedy musze go gdzieś przenieść. I gdybyś zdecydował się na chwytanie skorpiona ręką to pamiętaj że to nie chomiczek i nie bierze sie go nakrywając ręką od góry. To by go wkurzyło. Złapany za zaodwłok też się wkurzy a poza tym szarpiąc się może sobie zrobić krzywde. Gdybyś go brał to niech wpierw wejdzie np. na kawałek kory a potem nagoń go na rękę - w ów czas potraktuje Cię jak podłoże a nie drapieżnika.
-
czesc
mnie za niedługo czeka zmiana podłoza u mojego 15 cm imperatorka ), nie umie sie doczekac, ale bedzie jazdaa :P spróbuje go wziąść w taki sposób jak to zrobil gościu w momęcie gdy go qpowalem, zlapac za zaodwlok ), ewentualnie wloże do terra jakis pojemnik i postaram sie go skierowac do niego :]
Uprawnienia umieszczania postów