-
Nie-ptaszniki
Just out of curiosity, czy hoduje ktokolwiek jakies pajaki niemygalomorphaeowate?
Mam tu zarowno na mysli pajaki pospolite (topiki? krzyzaki? katowniki? solpugi?), jak i jakies bardziej exceptional spiders, nawet takie, po ktorych ukaszeniu odpada jakas bardzo wazna czesc ciala.
I, tak juz dla rozluznienia, dywagacje semantyczne: pajak gryzie czy kasa?
-
-
Re: Nie-ptaszniki
Hodowalem (rozmnazalem) wiele krajowych gatunkow i hodowle krajowych gatunkow uwazam za bardzo ciekawa, czasem ciekawsze, niz ptasznikow :]
-
Jesli zdarzy sie tak, ze ogarnie Cie okres wolnej chwili, jestes w stanie coskolwiek szerzej o tym napisac?
-
Mowisz do mnie, czy do I'am'a ? hehe
Jezeli do mnie, to zaczynalem od katnikow. Ich rozmnazanie nie jest trudne, jednak samice trzeba dobrze dokarmiac... utrzymanie tez nie jest dosc skomplikowane, bo do terrarium wystarczy wlozyc kryjowke i pare deseczek, do ktorych zwierze moze przyczepic pajeczyne i to w sumie wystarczy.
Karmienie.. wiadomo: muchy, pinki, swierszcze itd.
Powiem tak: pajaka nadrzewnego polece predzej komus, kto zajmowal sie wczesniej katnikiem, niz komus, kto mial w posiadaniu B. albopilosum, chocby dlatego, ze taki T. atrica ma wpis w Ksiedze Rekordow Guinessa, jako najszybszy pajak na swiecie... Oczywiscnie nie umie sie zbytnio wspinac, ale speeda ma wystarczajacego, wiec jak ktos nie ma z nim problemow, to moze zabrac sie spokojnie za Psalmopeusy.
-
Eee katnik to jest ten z taka mala glowa, i dluugimie gierami co wyglada jakby nie maial odwloka??? :]
-
nie, to co mowisz to jest kosarz. K atnik jest duzy i owłosiony. Jaa biegnie po podłodze to przypomina ptasznika
-
A jak nazywa sie taki jasno brazowy pajak z wieeelkim odwlokiem na ktorym ma ladnie wzorki? nie wiem czy podalem wystarczajaco duzo informacji, moze ktos zna stronke o naszych rodowitych pajakach?
-
Hari, jemu tez chyba nie chodzilo o kosarza. Kosarz ma dosc wrzecionowate cialko, natomiast ten pajak, ktorego nazwy nie pomne, ma cialko w postaci takiej kulki/gruszki.
Atrax, a temperatura?
I czy to to jest agresywne?
Podloza nie potrzeba?
-
Polska nazwa tego pajączka to nasocznik trzęś :]
Uprawnienia umieszczania postów