Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Jak ptaszniki kopią?

Jak ptaszniki kopią?

Mam pytanie Jak ptaszniki kopią? Kreta to jeszcze zrozumiem, bo ma przednie łapy jak łopaty, ale pająk nie dość, że miękki to jeszcze łapki owłosione a przecież bestie w noc przekopią terra dokumentnie?

Ino piszta prosto tak na chopski rozum, co bym zrozumioł ;-)
    I bez tekstu w stylu „to było w...”

Re: Jak ptaszniki kopią?

pewnie tylnymi odnóżami -> tak wnioskuje skoro gatunki podziemne mają je grubsze i bardziej rozwinięte ale tylko tak przypuszcam , nie ch sie wypowiedza starsi rangą ;]

nigdy nie obserwowałem żadnego mojego jak kopie... wiem natomiast, że b. albopilosum nosił kawałki włókna kokosowego w pyszczku łapał te kawałki między szczęko-czułki i przenosił kiedy chciał się zabunkrować przed wylinką... wyglądało to ślicznie

Moja geniculata robi tak jak powiedział Majster, najpierw zbiera kupke torfu przednimi odnóżami a potem chwyta w ząbki i przenosi do miejsca docelowego

moja geniculata lapie w zabki i odrazu przenosi - fajnie to wyglada
    a kedzior - hehe ostatnio zrobil sobie taka wierze torfu ze to trzeba zobaczyc, tego nie da sie opisac

A co do kopania - ptaszniki podziemne kopia norki tylnymi odnozami

BakuBak
    Guest

hehe chciałbym to zobaczyć : ]

mój cambridgei obgryzał korę i wzmacniał nią gniazdo

Z tego co wauwałyłem mój H.hercules kopie taj jak geniculata. Bierze w pysk i wynosi. Nie używa do tego tylnych nóg.

Ptaszniki podziemne tylne odnóża maja silniejsze (grubsze) od innych.Przednimi lapami nabierają torf na zeby i wychodza tylem (wtedy pracuje tylne odnoza) :P D:

moja geniculata bierze torf chyba tak jakoś w nogogłaszczki i roznosi po całym terra.

Uprawnienia umieszczania postów