-
Jak ptaszniki kopią?
Mam pytanie Jak ptaszniki kopią? Kreta to jeszcze zrozumiem, bo ma przednie łapy jak łopaty, ale pająk nie dość, że miękki to jeszcze łapki owłosione a przecież bestie w noc przekopią terra dokumentnie?
Ino piszta prosto tak na chopski rozum, co bym zrozumioł ;-)
I bez tekstu w stylu „to było w...”
-
Re: Jak ptaszniki kopią?
pewnie tylnymi odnóżami -> tak wnioskuje skoro gatunki podziemne mają je grubsze i bardziej rozwinięte ale tylko tak przypuszcam , nie ch sie wypowiedza starsi rangą ;]
-
nigdy nie obserwowałem żadnego mojego jak kopie... wiem natomiast, że b. albopilosum nosił kawałki włókna kokosowego w pyszczku łapał te kawałki między szczęko-czułki i przenosił kiedy chciał się zabunkrować przed wylinką... wyglądało to ślicznie
-
Moja geniculata robi tak jak powiedział Majster, najpierw zbiera kupke torfu przednimi odnóżami a potem chwyta w ząbki i przenosi do miejsca docelowego
-
-
hehe chciałbym to zobaczyć : ]
-
mój cambridgei obgryzał korę i wzmacniał nią gniazdo
-
Z tego co wauwałyłem mój H.hercules kopie taj jak geniculata. Bierze w pysk i wynosi. Nie używa do tego tylnych nóg.
-
Ptaszniki podziemne tylne odnóża maja silniejsze (grubsze) od innych.Przednimi lapami nabierają torf na zeby i wychodza tylem (wtedy pracuje tylne odnoza) :P D:
-
moja geniculata bierze torf chyba tak jakoś w nogogłaszczki i roznosi po całym terra.
Uprawnienia umieszczania postów