Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: Czy boicie się pająków??

Mieszany widok

Czy boicie się pająków??

Dawno dawno temu zdarzyła mi się taka sytuacja...
    Przedzierałem się przez jakieś haszcze wpatrując się tępo w ziemię i gdy podniosłem głowę tuż przed oczyma ujrzałem radosny widok, siedzącego sobie na misternie skonstruowanej pajęczynie sporego krzyżaczka. W ułamku sekundy zanim jeszcze impuls nerwowy znaczący tyle co "STOP" dotarł z centrum dowodzenia do moich nóg, byłem cały oblepiony pajęczyną a krzyrzaczek siedział mi na nosie. Puźniej poszło już szybko, niewiele myśląc zwaliłem pająka przy czym doznałem bezpośredniego starcia mej potylicy z najbliższym drzewem...

Obecnie trzymam sobie potulnego smithiego i strasznie wredną Chromatopelmę, która rzuca się na pensetę, pędzelek, strzykawkę, moje palce i wszystkie gadżedy w pobliżu, przy czym usilnie próbuje nawiać z pojemnika. Mam do niej pełen respekt i nie wiem czy gdy ta paskuda wyskoczy mi na rękę i dziabnie mój odruch nie będzie podobny do wyżej opisanego. Wiem, że pająk zbyt wielkiej krzywdy mi nie wyrządzi ale ja go za to mogę w ripoście nieco uszkodzić, czego bym nie chciał...

Mieliście kiedyś takie chore uczucie niepewności swoich odruchów i jak sobie z tym radziliście?? A może to ukryta arachnofobia.... grrrr

Seba18
    Guest

Re: Czy boicie się pająków??

Rewja, ja jestem dosyc mlodym terrarysta i mam ponad 2 miesiace moje pajaczki, tez mam niekiedy takie obawy gdy biore Pulchre na rece (smithi jeszcze za maly i szybki) ale po malu sie przyzwyczajam, czego i Tobie zycze, Pozdrawiam

raz smithi wszedł mi na ręke i szybko wbiegł pod rękaw i chodził mi pod koszulką, delikatnie zdjołem koszulke i zagarnoełm go z brzucha do pojemniczka, nikomu nic sie nie stało, ale to chyba był 3 dnień z moim pierwszym ptasznikiem i byłem troche zestrachany gdy niewiedziałem gdzie jest, teraz byłbym bardziej opanowany, naszczęście nikomu nic sie niestało i smithi zyje do teraz

Witam,
    fajny poscik, zawsze jakies urozmaicenie w tej odrobinie monotematycznosci problemow z wychowaniem naszych potomnych
    W sumie od malego cierpialam na arachnofobie, balam sie pajakow jak nic, pozniej naszla fascynacja ich zyciem wynikajaca chyba z milosci do wszystkich zwierzatek
    Ale nadal sie ich balam... minelo po pewnej zimowej nocy. Jak zawsze jakis pajaczek sobie u mnie zimowal, tym razem byl to katniczek z niesamowitym poczuciem humoru... Gdy usypialam poczulam go na twarzy, zrobil sobie maly spacerek po czym poszedl spowrotem na sciane, ja tymczasem musialam zmienic koszulke do spania bo poprzednia byla cala mokra od potu [lol] ale ma arachnofobia zniknela
    Wczesniej mialam kontakt z ptasznikiem jako dziecko, komus widocznie zwial i spadl/skoczyl mi na plecy, tata zrzucil go szybkim ruchem reki z 4 pietra, jednak nigdy nie zapomne tych lap na plecach. Do teraz kazdy pajak moze mi chodzic po dloni, ale na kazda inna czesc ciala pewnie zareaguje ponowna panika i rozpaczliwym wolaniem tatusia :P (tak na serio pewnie strzepne lub stane jak wryta)
    W razie ukaszenia, mam niemal pewnosc szybkiego strzepniecia niestety.. Przekonalam sie jak uzarl mnie kiedys jeden z moich zolwikow czerwonolicych, cale szczescie ze lotem poslizgowym po wodzie nic sobie nie zrobil.. A ugryzienie nie bylo ani bolesne, ani jadowite.. gorzej by bylo w przypadku ptasznika
    Dlatego uwazam...

Ja tez mialem kiedys Arachnofobie - balem sie pajakow gorzej niz diabel swieconej wody, ale przez przypadek natchnalem sie na oferte sprzedazy B. albopilosum bylo to z poczatkiem roku 2000 po paru dniach pajak byl u mnie, po 3 tyg postanowilem go dotknac po 5 tyg wzialem go na reke i tak zaczela sie moja fascynacja pajakami ktora pozniej przerodzila sie w cos silniejszego - pajaki ( i skorpiony ) to fascynujace stworzenia, teraz kocham pajaki a przed 3/4 laty uciekalbym migiem ;]

Dzięki za odpowiedzi. Naprawdę miło mi usłuszeć, że dzisiejsi pogromcy dzikich bestii kiedyś podchodzili do swoich pupili z awaryjną pieluszką. Przynajmniej nie jestem osamotniony w moim dylemacie...

Wiecie jakoś absurdalnie jak patrzę na dorosłego ptasiora to nie wywołuje on we mnie takiego strachu jak mały, wredny, łysy krzyrzak kiedyś. Może dlatego, że włochaty pająk wygląda bardziej przytulnie...

No cóż najlepszym antidotum na wszelkie fobie jest stawienie czoła swoim obawom. Tylko jak to zrobić, żeby nie skrzywdzić zwierzaka?? Niestety nigdy nie można być pewnym reakcji swego organizmu...

ps. aLiCe ty to miałaś naprawdę ekstremalny początek. Bliskie spotkanie 3-go stopnia własnych pleców z niewiadomo skąd pochodzącym ptasiorem- fenomenalne.
    Podziwiam, respekt siostro Szkoda tylko, że finał tego kontaktu był taki smutny

Ja też miałęm Arachnofobie i to przez duże A,bałem sie wszystkich pająków i innego robactwa. O chodowaniu ptaszników dowiedziałem się z gazety mojej babci pod tytułem bodajze "Pani Domu" i za to jej dziękuje(gazecie). Tego samego roku znalazłem spasionego krzyzaka który miał 3cm ciałka i zaczęłem go chodować w 5L butelce po wodzie. I tak oto oglądałem krzyzaka i karmiłem go muchami na haczyku które wsówał w ogromnych ilościach, ale pozbyłem się go pod wpływem stresu kiedy spadł mi na twarz razem z pudełkiem i częścią regału. Miesiąc później pojechałem na giełde w Łodzi i kupiłem Smithi (chyba po 7-8wyl) za 120zł i do tego paczke mączniaków bo świerszcze uciekły sprzedawcy i ganiał je po całej sali. Tak to sie zaczęło poźniej było pare innych pajączków które szybko przyszły i szybko poszły ale Smithi została.

Uff chyba powinienem zacząć od słów "Za górami za lasami..."

Wszystkie wydarzenia są faktami i miały miejsce w roku 2001 od kwietnia do sierpnia.

Ja też się kiedyś bałem, a raczej brzydziłem pająkami, ale od zawsze mnie fascynowały. Teraz uwielbiam je wszystkie. Ptaszniki, domowe itd. Takie fajniutkie są . Nie mogę się tylko przekonać do tych długonogich łazienkowych, nie wiem dlaczego.

A tak z innej beczki to jak sie pogrubia literki???? Bo nie wiem.

Hmm pająków sie nie boje... !? Ale w życiu nie wezmę swojego podopiecznego na rękę (pewnie i tak wezmę jakiegoś w najbliższym terminie). Jeedynie czego sie boje to ukąszenia, bo nie wiem czy nie mam uczulenia. :-)

Uprawnienia umieszczania postów