-
mata grzewcza vs kabel grzewczy
czesc mam pytanko maty grzewcze sa wiele drorzsze co nie.... ale czy daja wiele wiecej ciepla? czy sa na prawde takie super? bo mam maly dylemat mam legwana i terra 120/100/50 120 to wysokosc i musze to jakas ogrzac co nie a temperatura potrafi spasc u mnie w domu nawet do 16stopni oczywiscie wszystko pracuje na pelnychh obrotach 24h/dobe i jakas ta temperature trzymam ale jak bym zalozyl mate to czy ona nie musiala by tyle czasu chodzic?
-
Re: mata grzewcza vs kabel grzewczy
hmm nie wiem co lepsze:/ ale moze lepszy bedzie kabel bo ukłądasz go jak chcesz a taka mate to masz dane wymiary i musisz to jakos dopasowac ale to zalezy od punktu patrzenia:P
-
jesli maja taka sama moc to mata i kabel da tyla samo ciepla
-
Kable i promienniki ciepła będą najlepsze dla terrar o takich wymiarach.
-
Jesli boisz sie o temperature w nocy, uzyj promiennika podczerwieni, takiego ceramicznego. Daje mnostwo ciepla (na to terra powinien wystarczyc 100 W chyba), zero swiatla.
-
Kabel grzewczy nei jest polecany legom i ogólnie nic co grzeje iod dołu(ale maty są bezpieczniejsze) Kiedys chyab Amazonka napisała o przygodzie gdy leg tak się poparzy ł kablem grzewczym że wypalił sobei dziurę na brzuchu i musieli zszywać gadzinkę. Po tym poście utkneło mi w pamięci że nei można bo sobie krzywdę, bo legi nie czują że im za goraco.
-
Mata i kabel to prawie to samo. Należy dobrać poprostu odpowiednią moc. Przecież w macie też jest kabel grzewczy, dlaczego więc miała by być lepsza od samego kabla ?
Kabel ma jeszcze tą zaletę, że można poprowadzić go dokładnie tam gdzie chcemy. Jest większa możliwość manewru. Należy tylko pamiętać o prawidłowym doborze mocy. Ale przecież jest duży wybór kabli, więc każdy dobierze odpowiedni do swoich potrzeb. Takie wypadki jak opisałaś, to nie wina samego kabla, a raczej "budowniczego" terra, który zapodał za dużą moc i zapewne zbyt gęsto go rozłożył. Niebezpieczne są raczej kamienie/skałki grzewcze. Na tym zwierzak może się nieźle przejechać i to właśnie bym odradzał.
Uprawnienia umieszczania postów