-
Re: jak urządzić salon??
a mówiła mi babcia - nie wywołuj hobba z lasu :P
-
I w taki oto sposob Rewja dowie sie zeby czytac Wladce Pierscieni - banda jełopów. Nie wiem czy widziales sztuczne kaktusy skoro twierdzisz ze sa z plasteliny, trudno je odroznic od prawdziwych szczegolnie gdy sa w terrarium. Zobaczymy jak Ci oczyszcza powietrze powodzenia w wybieraniu plechy.
-
kaktus, kaktus - fakt, że mało kłujący ale niezmiennie jest to kaktus))))
-
Wiesz ja też już straciłem nadzieję na jakąś konkretną wskazówkę, już 2 razy przepisałem pytania i jako riposte dostałem, krótką rozprawę filozoficzną, z której wynika, że kaktus to kaktus niewątpliwie.
Niewątpliwie było to strasznie twórcze, ale ja chciałem tylko wiedzieć czym terra przyozdobić. Klikam sobie na ten wątek, gdy tylko zobaczę napis nowa przy temacie i już się zdążyłem naburmuszyć przez to zbaczanie z tematu. grrrr
Napiszcie mi wreszcie coś konkretnego, zamiast śmiecić w mym pośce...
EEEEKKKKKKSSSSSSSPPPPPPPPEEEERRRRRRRTTTTTAAAAAAA!! !!!!!!!!!!
ps. frodo, wiemy że ptasiory występują również w środowisku naturalnym tak, a w pobliżu ich obszarów życiowych są także roślinki przystosowane do tego biotopu, które nie padają odrazu. Powinny mieć również sporą tolerancję jeśli chodzi o wilgotność, bo w terra jest słabsza wentylacja...
ps2. kupię sztucznego kaktucha jeśli nie znajdę czegoś żywego i niezbyt upierdliwego, jednak naturalne roślinki dodają pewnego klimatuuuu......
-
Nawet rozumiem ten punkt widzenia. Haworsja, gasteria - meksykańskie, niewielkie i niezniszczalne, w dodatku w 100 % bezpieczne. Polecam. A z kaktusów w razie czego Gymnocalycia - gatunkow parędziesiąt i mało który kłuje (ciernie krótkie i przylegające do korpusu - w dodatku mało), tyle że nie pochodzą z Meksyku. Jeśli chodzi o konkrety to ja tyle..... Ps. Żywe kamienie tak mocno reklamowane i zalecane raczej nie przetrzymają w terra więcej niż sezon - a jeśli tak to bedą tylko wegetowały a nie rosły - z Meksykiem też nie mają nic wspólnego.
-
U mojej Smithi miałem zygokaktusa przez 10miechówi żył, kupić go chyba możesz w
obi, castoramie itp. Ale ja kupowałem w zwykłym sklepie ogrodniczym który stoi sobie niedaleko mnie, za jakieś małe pieniądze dokładnie nie pamiętam.
Btw. Dlaczego jestem Neo2 jak zawsze od początku jestem Neo i tu i na Terrarystyce, może mi to ktoś wyjaśnić??
-
wielkie dzięki mordd, nareszcie ktoś mnie wysłuchał alelujaaaaaa
wiesz może czym mógłbym przystroić mieszkanko chromatopelmie, tym razem coś z wenezueli lub z podobnego biotopu??
wielkie dzięki i pozdrawiam
Rewja
-
Dzięki za miłą zagadkę)) Przeglądam listę rodzajów i gatunkow naturalnych dla tych rejonów i o dziwo jest tam zaskakująco dużo powszechnie uprawianych roślin. Nie wszystkie są naturalne dla tych terenów, wiele wprowadzono, ale postaram się wynaleźć coś przydatnego. Flora venezueli zawiera stosunkowo mało endemitow i rosną tam głównie gatunki powszechne w podobnych warunkach klimatycznych. Warunki terraryjne dla Chromatopelm znam tylko z uproszczonego opisu w książce - jeśli więc coś poza temperaturą i wilgotnością jest w ich przypadku szczególnie istotne to proszę o info. A narazie z tego co widzę:
- Banan (Musa sp.) - są do kupienia miniaturowe w OBI - miniaturowe nie oznacza niestety bardzo małe więc do malego terra odpada.
- Ananas (bywają odmiany miniaturowe- drogie!!!)
- Kawa - rośnie spora, małą sadzonkę można spokojnie uprawiać lub silnie ciąć.
- Cattleya - storczyk - popularny, tani i łatwy w uprawie.
- Phalenopsis - kilka gatunkow (najtańsze ze storczykow, ale gat. botaniczne rzadkie i drogie).
- Tillandsia usneoides i wiele innych (oplątwa) - w sumie bez problemu można kupić i uprawiać.
W sumie wiekszość storczykow i bromelii powinna dobrze rosnąć i wyglądać naturalnie. Jeśli się wiosną przypomnisz to mogę podesłać sadzonkę miniaturowego oncidium (teraz nie ośmielę się go ruszyć) - to jeden z mniejszych i łatwiejszych w uprawie storczyków - sam jestem ciekaw jak się sprawdzi w warunkach terra.... Poza tym wszelkie powszechnie dostepne pnącza i rośliny w typie Maranta powinny świetnie sobie dawać radę - większość pewnie będzie trzeba często odmladzać bo szybko rosną, ale nie stanowi to problemu.
-
Serdeczne dzięki za pomoc...
Jeżeli będę miał problemy ze zdobyciem roślinek, albo trochę nabroję (jak zwykle) i do wiosny już padną, chętie skorzystam z propozycji...
Jeszcze raz dzięki, idę zaorać torf przed sadzeniem...
Mógłby mi ktoś konia pociągowego na chwilę podesłać (konduktorem oczywiście)??
pozdrawiam Rewja
-
Wszystko się zgadza, ale z tym meksykańskie to przesadziłem nieco mea culpa! Reszta bez zmian.
Uprawnienia umieszczania postów