Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: jak urządzić salon??

jak urządzić salon??

Jako, że moje pajączki już troszkę urosły, chciałbym zacząć powoli przygotowywać im domki spokojnej starości. Dlatego też proszę o ewentualne sugestie dotyczące wystroju wnętrza terrariów, aby się czóły jak najbardziej naturalnie. Mój profesjonalny aranżator wnętrz zaplanował to tak :

Dla smithego terrarium stepowe:
    - ścianki obklejone łupkami lub też twardy styropian na to silikon i wytaplane w piasku (atrapa piaskowca); -jak myślicie co będzie lepiej imitowało warunki naturalne??
    - jeśli chodzi o roślinność, chciałem mu tam zainstalować jakiegoś kaktusa, ale nie znalazłem gatunku nieuzbrojonego w kolce, myślałem także o tzw. żywych kamieniach. Z tym mam największy problem, gdyż np. popularny fikus drobnolistny nie pasuje zbytnio do biotopu pająka, raczej coś meksykańskiego.

Dla chromatopelmy cyaneopubescens:
    -na ścianki korek, a na to gdzieniegdzie kora drzewna.
    -roślinność- nie mam pojęcia. Proszę o sugestie.

Spodziewam się również irmini i chciałbym już urządzić terra dla nadrzewnego:
    - na ścianki chcialem dać kore i korzenie paproci tropikalnej, ale gdzie można takie korzenie zakupić i za ile??

dzięki i pozdrawiam Rewja

BakuBak
    Guest

Re: jak urządzić salon??

b dobry pomysł !!!

Atrax Robustus jak tu zajzysz :] to miałbym taki pomysł ,,, załurz posta przyklejonego ( mam nadzieje ze jest takpcja:] ) w którym byśmy umieszczali propozycje wystrojów tera do poszczegulnych gatunków :]

aby uniknąć śmiecenia tam będziemy dawać juz gotowe i " zatwierdzone pomysły

a " propozycje " biotopu by sie dawało w oddzielnym wątku :]

wg mnie było by to bardzo pomocne np dla takich osub jak ja - które są zupełnie pozbawione gustu i im cięzko coś ładnego zaplanować :]

_INVISIBLE_
    Guest

Lub mozna podsylac foty

Rewija Smithiemu możesz dać zygokaktusa niema kolców(to nie kaktus) nawet ładnie wygląda

BakuBak
    Guest

ooooo i opisy do tego co i jak kto zrobił : ]

a co do roślinek - gróbosz hobbita mi by pasił :]

Żywe rosliny nie sa dobrym pomyslem, podwojne zmartwienie, tym tez trzeba sie opiekowac, szkoda, ze tak trudno dostac sztuczne kaktusy, bo one naprawde ladnie wygladaja. Lepiej zrob sam nie pytajac nikogo, bedziesz mial wieksza satysfakcje a naprawde nie jest trudno cos wymyslec

hehe BakuBak, napisałeś grubosz hobbita a podspodem sie Frodo wypowiada hehe:-) jak ktoś nie oglądał władcy pierścieni to frodo nalezał do rasy hobbitów:-)

wladce pierscieni sie czyta a nie oglada- naprawde polecam

ja tez polecam, świetna książka (nawet 3 :P )

Dzięki Neo2, niezły pomysł z tym żygokaktuskiem. Z tego co wiem to brazylijska roślinka, która kwitnie w grudniu, tylko jak wygląda zima w brazylii i czy w temperaturze 26 stopni i przy wilgotności 70-80 nie zaniemognie za szybko??

ps. wiesz gdzie można takową kupić i za ile...

ps2. powielam pytanko. Jakie roślinki dla chromatopelmy, coby biotopu nie zaszpecić??

ps3. Znów powielam... Słyszeliście coś o użyciu jako wystroju przyklejonych do ścianek korzeni paprotki tropikalnej, podobno jak się ją zrasza to obrasta mchem i kwitnie. Wygląda to bosko, tylko skąd je wziąść??

ps4. Frodo jednak gumowe, plastelinowe, czy plastikowe roślinki to już nie ten klimat. A może mój smith jest zwolennikiem naturalizmu i nie lubi dyskotekowych plastików. Pozatym żywe oczyszczają powietrze...

dobra ostatni już ps. Władca pierścieni to wspaniale dzieło, ale terra nie wytapetuję stronnicami z tej knigi, bo się paskudy zaczytają i jeszcze papu ich zeżre..
    A czytaliście "Ostatniego władcę pierścieni"- tam jest wszystko na odwrót i frodo to zły hobbit...

Uprawnienia umieszczania postów