-
Re: Czy irminia to dobry pająk dla początkującego
Mój pierwszy (i jedeny póki co) pająk to właśnie p. irminia, ale mam za małe doświadczenie żeby coś doradzić. Ale szybka jest bestia niesamowicie ))
-
nic nowego pewnie nie wniosę ale zdecydowanie odradzam irminę na pierwszego pająka, choć nie mam irminy (napewno kupię ją na wiosne) ale mam 3 szt p.cambridgei i ich szybkośc a szczególnie jednego osobnika za każdym razem mnie zaskakuje, po tym co wyprawiają dwie moje b boehmei (a są bardzo nerwowe) wydawało mi sie że bedzie spoko z nadrzewnymi i kupiłem 3 szt P.Cambridgei (4 i 5 wyl) podobna historia jak u PaWla, jeden nawiał od razu jak do mnie doszedł choć byłem przygotowany na taką ewentualnosć i przekładałem je w wannie - na szczeście z niej się nie wydostał ale dużo mu nie brakło - mały samochodzik to nic w porównaniu z nim ))) pająk wyskakuje jak wariat przy karmieniu i zraszaniu, tylko jeden z tej trójki jest spokojny ale pewnie to jest chwilowe, dlatego nie polecam nadzrzewnych na początek jezeli nie miałeś jakiegokolwiek kontaktu z ptasznikami, znajdz osobę co ma takie pajączki w domu, umów się i idż pooglądaj ich zachowanie, popatrz na ich obsługę i dopiero jak bedziesz miał pełen poglad sytuacji zadecyduj czy dasz rade czy nie
przeczytanie że pająk jest szybki i dobrze skacze to nic jak zobaczenie tego na własne oczy )
inna sprawa że jak sie chce nadrzewne a kiedyś trzeba zacząć to właśnie irmina i cambridgei wydają mi sie na początek najlepsze ale to moje skromne zdanie bo innych pajączków nadrzewnych nie mam
-
Dzięki wszystkim za tak wyczerpujące informacje, chyba naprawdę zaczne od czegoś spokojniejszego, jeszcze raz serdeczne dzięki.
-
-
po czym poznac ze jestem juz na tyle doswiadczonym "uzytkownikiem" pajakow zebym mogl sobie kupic irminie? mam brachypema albipolosum od 4 miesiecy, brachypelma emilia od 3 miesiecy i grammostole pulchre od 2 tyg oraz "duzo czytalem" )))
wlasnie w ostatniej chwli zdecydowalem sie wziasc te g. pulchre zamiast irmini i z tego co czytam wydaje mi sie ze dobrze zrobilem. teraz dopiero na wiosne sobie cos sprawie- moze juz dorosne do irmini (ten pajak to takie male marzenie)
-
ja we wtorek bede miał swoją pierwszą avicularie (metallice), jak narazie mam dwa nadrzewne, irminie i cambridgei, irminia siedzi w swoim tunelu i z niego nie wychodzi (możliwa wylinka), cambridgei, siedzi przy wiczku, ale jak na niego lekko dmuchne to ucieka na dół, szybkie są to prawada, agresywne napewno nie. odradzam na początek nadrzewne, ja zayczynałem od Brachypelm i Garmmastol, i dobrze że od tego zaczołem a nie od nadrzewnych, nidy nie można przewidzieć kolejnego ruchu pajaka nawet brachypelmy która chce uciec, wiec lepiej nauczyć sie ostrożności przy wolniejszych pajączkach żeby nie mieć większych problemów z uciekającymi nadrzewnymi:-) bo to naprawde kłopot:-)
-
Czyli wszystkim zdarzają sie pościgi za pająkami po pokoju z czymś do nakrycia w ręku ;-). I tak jak ktoś zauważył, to że pająk jest szybki trzeba sprawdzić na własnej skórze.
-
czesc
Cochin - "po czym poznac ze jestem juz na tyle doswiadczonym "uzytkownikiem" pajakow zebym mogl sobie kupic irminie? " po niczym !! nie ma takiej rzeczy po której poznać ze jesteś juz "doświadczonym uzytkownikiem" - poprostu musisz to czuc !! musisz wiedziec, ze jestes na siłach i poradzisz sobie )
:/ ale jestem zły ze na geildzie w Świętochlowiach nie bylo małych Irmini tylko takie po L5 (a ja nie uznaje qpowania podrośniętych ptaszorów, wszystkie mam od L1 i mam z tego satysfakcje oglądając jak fajnie rosą :]), ale może na następnej będą :P
-
No wlasnie nie bylo kumpel chcial kupic sobie! ale nic z tego wsyztskie juz lekko podrosniete szkoda tylko tego ze nie mozna wziac na rece raz ja jakis czas hehehehe
-
PaWeL jak znajdziesz gdziś irminkę 1-2 wyl daj mi znać też chętnie kupię !!!
Uprawnienia umieszczania postów