Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Czy irminia to dobry pająk dla początkującego

Czy irminia to dobry pająk dla początkującego

W związku z tym że chcę zacząć chodowlę ptaszników i sporo o tym już czytałem wolę się poradzić doświadczonych chodowców czy irminia i avicularie takie jak metalica, versicolor, avicularia, geroldi, huriana, minatrix, utricans nadają się dla początkującego chodowcy.

Re: Czy irminia to dobry pająk dla początkującego

Czytanie to nie to samo co praktyka, a ta czesto bywa inna

Ale z ptasznikow nadrzewnych polecam wlasnie P. irminie lub P. cambridgei sa szybkie, srednioagresywne ale nie posiadaja silnego jadu ( chyba ze ejstes uczulony )
    Ale odradzam ( !!! ) Avicularie, część tych ptasznikow pada bez powodu - nabierz troche doswiadczenia z innymi gatunkami a pozniej sprobuj z Aviculariami

Chcialam cos powiedziec do tych, ktorzy maja "pewna praktyke (od pol roku Brachypelma albopilosum) i duzo czytali". Uwazam, ze taka praktyka, to prawie zadna praktyka, jezeli ktos chce sobie kupic innego, szybszego pajaka. Podam przyklad: nie dalej jak wczoraj przekladalam Chilobrachys andersoni do nowego pudelka. Zachowywal sie spokojnie (prace wykonywane na srodku pokoju). Niestety, wyskoczyl blyskawicznie z nowego pudelka i w tempie swiatla zwial pod lozko. Na szczescie mam za niskie lozko, aby mogl tam wejsc 4 cm ptasznik. Wygarnelam go pomalu linijka, a ten znowu zwial, tym razem znajdujac szpare w narozniku. Skonczylo sie rozbieraniem lozka na drobne i ganianiem pajaka po szczatkach naroznika. W koncu udalo mi sie przelozyc pajaka do pudelka, ale musialam go zamknac w lodowce na kilka minut, aby go spowolnic. Niestety, nic to nie dalo i znowu sprobowal zwiac. Tym razem mu sie nie udalo. Zwykla Brachypelme zlapalabym w reke, Chilobrachysa wolalabym nie. Ostrzegam mniej doswiadczonych "trzymaczy", trzy razy sie zastanowcie, zanim sobie cos szybszego kupicie. Z nadrzewnymi o tyle jest dobrze, ze jak zwieje, to po kilkudziesieciu centymetrach ucieczki zatrzymuje sie, a Chilobrachys zatrzyma sie dopiero wtedy, kiedy znajdzie jakas szpare, w ktora sie schowa.

Moje kontakty z irminią są pozytywne - mój egzemplarz jest raczej "stacjonarny" i tchórzliwy - kupiłem ją, choć nie miałem dużego doświadczenia.
    Czemu nie zacząć z irminią ?? nie ma chyba wielkiego problemu, mimo, że szybka to szkody raczej nie wyrządzi.
    Gorzej np. z poecilotheriami! Ja jeszcze do nich nie "dorosłem" )

naimaD
    Guest

A ja moge sie nazwac początkującym -hoduje pajaczki od 0.5 roku i wlasnie na sam poczatek kupilem P.irminia i A.versicolor wiedzialem ze jest to nie male wyzwanie bo nadrzewne cechuja sie nie banalną szybkością ---i moge teraz stwierdzic ze tak jest ---to nie to co smithi Ja kupilem te dwa pajaczki poniewaz sa one dwa z pieciu jakie mi sie tylko podobająPowiem tak juz przezylem przeprowadzki tych pająkow do wiekszych fanaboxów ----i przy maxymalnej ostroznosci nawet poczatkujacy sobie poradzi---Najbardziej obawiałem sie szybkiego zgonu versicolor ----ale moim zdaniem jak sie zapewni warunki odpowiednie temu pajakowi jak i kazdemu z jednej strony no to nie powinno byc przykrych niespodzianek!
    Duzo zalezy czy ten pajak juz sam w sobie ma przypisany krotki zywot))
    A tak na koniec no to: sa to pajaki o niebywalej pieknosci i predkości(moje pryw.zdanie-aby nie bylo zaraz dyskusji heheeh ze nie ten jest jeszcze ladniejszy) a po drugie nie sa to pajaki a u mnie w szczegolnosci P.irminia ---do wkladania rączek do terra i probowania branie na ręce)) ale nie odradzam hodowli nawet poczatkujacym--poniewaz niesie ona tyle satysfakcji i pociechy ze pajaczki wcinają i rosna i ze z kazdym dniem sa piekniejsze --ze nie chcialbym sobie jej odebrac przez to ze jestem poczatkujacym! A widzialem i znam przypadki nie tylko pajakow co niby -- doswiadczeni hodowcy -- ale przez swoja niezdarnosc albo lekcewazenie popelniaja błędy. Decyzja nalezy do ciebie ---ja sie zdecydowalem i nie zamienil bym tych pajakow na zadne inne
    Pozdrawiam.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jak to mówią kto pyta nie błądzi, od czego byście zaczeli przygodę z ptasznikami czekam na dalsze porady.

_INVISIBLE_
    Guest

W mojej hodowli Psalmopoeus cambridgei jest spokojny i nie mam znich problemow, ale jako pierwrzego nie kupilem tego ptasznika. Avicularie odradzam jak na poczatek ...

Atrax Robustus
    Guest

Nie dowiesz sie, czy masz doswiadczenie, dopoki nie sprobujesz hodowli. Chociaz jezeli nie czujesz sie na silach, to lepiej powstrzymaj sie z kupnem tak szybkich pajakow. Nawet najbardziej doswiadczonym hodowcom moze zdarzyc sie przykry wypadek i pajak moze uciec. Wystarczy chwilka nieuwagi i pajaka nie ma. Wiem to, bo mam P. regalis i nie powiem, zeby to byl wolny pajak :>

PaWeL^
    Guest

czesc

moja przygodę z ptasznikami rozpoczolem z (B.Smithi, 3x B.Albopilosum) - którymi opiekowalem sie gdy mój qmpel wyjechal nad morze (ja wtedy mialem tylko gekona lamparciego), ptaszory tak mi się spodobaly, ze qpilem sobie B.Smithi, B.Angustum i Ch.Cyaneopubescens nie miałem z nimi większych problemów, później doszedl jeszcze P.Imperator i teraz na gieldzie w Świętochlowicach qpiel sobie L.Parahybana i P.Cambridgei. I jednak ptaszniki nadrzewne są duuuuuuuużo bardziej szybsze i chętne do ucieczki od naziemnych. W 1 dzień moj P.Cambridgei uciekl 3 razy :/ - pierwszy raz na stoisku na gieldzie ! 2 razy gdy przepuszczalem do większego pojemnika (naszczęscie biegał po mojej ręce i łatwo go złapałem), natomiast 3 raz w tym samym dniu wieczorem gdy chcialem zobaczyc co sie z nim dzieje (otwieram pojemnik patrze i.... pusty, nagle poczułęm jak cos przebiegło po mojej ręce i skoczyło na ziemię, naszczęscie bez problemów udał mi sie go złapać)

więc uwarzam, ze na początek wybierz cos z nazmienych (np. Brachypelmy), bo z nadrzewnych (Irminia, Cambridgei) chociaż nie wszystkie ale większość wykorzystuje każdy momęt na ucieczke !!

Opowiem Ci moja historie [hehe]
    W irmini zakochalam sie od pierwszego wejrzenia, jest to moja idolka i nia wlasnie pozostanie, wygrala nawet z kilkuletnia miloscia do smithi, ktorej zdjecia moglam ogladac jeszcze jako dziecko (procz kedziorka of coz).
    Chcialam zaczac od niej, trafilam tutaj i pierwsze co zrobilam procz czytania tutaj wszystkiego co mozliwe to znalezienie kogos z okolic.. Na szczescie trafilam na konkretnego czlowieczka ktory uzmyslowil mi zebym nie brala irminii na 1 pajaka.
    Kupilam boehmei, dochodzila jeszcze kwestia ze hodowalam go 5 miesiecy w tajemnicy przed rodzinka, wiec nie moglam dopuscic do ucieczki jesli chcialam zachowac pajaka. Pierwsze tygodnie z boehmei po 2wylince uzmyslowily mi ze dobrze zrobilam Z irminii na jakis czas zrezygnowalam, pewnego dnia nadazyla sie okazja, mama juz o boehmei wiedziala wiec zdobylam irminke z textem "raz kozie smierc". Nie mialam juz naglego przyspieszenia serducha przy naglych ruchach boehmei wiec na irminke myslalam ze jestem gotowa :P
    Trafilam na osobniczke szalona i pokrecona. Jednego dnia spokojna i moglabym jej nawet lape do terra wsadzic i palcem szturchnac, a drugiego dnia staje co chwile w pozycji obronnej lub rzuca sie na wszystko co sie rusza (tak karmie ja). Miewa jeszcze czasem zle dni kiedy ma ochote na ucieczke...
    Przeprowadzka w moim wykonaniu to dlugi kufel do piwa wchodzacy na styk w "okienko" faunaboxu, max spokoju.
    Mimo milosci do niej nie polecam na poczatek, chyba ze juz tak bardzo chcesz to przemysl to 10 razy a takze wez sobie do serca to, ze irminia biega okolo 10-13cm na sekunde (mierzone i realne, a przy tym tak fajnie tupie hehehe).

Ja uwazam ze po 5 miesiacach z boehmei i tygodniu z 2 vagansami zbyt szybko zdecydowalam sie na irminke, ale na sam koniec pociesze ze po 3 tygodniach obcowania z nia poznalam juz jej charakterek na tyle ze te 3% doswiadczenia doszlo, a po 4 miesiacach ciagle potrafi mnie doprowadzic do stanu przedzawalowego :P

Uprawnienia umieszczania postów