-
Ugryzienie Vagansa ??
Witam .Kupiłem sobie ostatnio 2 sztuki B.Vagans co prawda to jeszcze maluchy no ale szybko rosną i mam pytanie > czy ktos został ukąszony przez B.Vagans a jesli tak to czy to jest bardzo niebezpieczne ?? jakie sa skutki ukaszenia ?? dziekuje z góry za odpowiedzi .pozdrawiam MasterMIke
-
Re: Ugryzienie Vagansa ??
B. vagansy to agresywne pajaki i pare razy prawie mnie dziabnelo a ta sztuka nie udala sie zadnym innym ptasznikom, coz widac mam do nich pecha :P
a co do jadu... Twoj organizm moze jednak roznie zareagowac na jad, polecam stronke do ktorej kiedys podalem link i tam poczytaj o objawach, dla przypomnienia ---> http://etox.2p.pl/bottom/BiblPostgraduateMedicine.html
zwykle jest to opuchlizna, oslabienie i spadek cisnienia ( w moim przypadku ) itd
-
Dzieki za odpowiedz Rammstein ale powiedz mi taka zecz jesli mozesz >wiadomo ze nie ma antytoksyny na jad ptaszników w polsce wiec jakie sa inne (napewno bardziej ubogie w działaniu) substytuty tej antytoksyny ??? wiesz chodzi mi o takie które warto jest miec w domu w razie ukąszenia (np wapno )czy w ogóle sa takie srodki ??????
-
w razie ukaszenia mozesz zrobic jedno - wypic wapno, uspokoic sie ( to zawsze jakis stres, ale ukaszenie mojego imperatorka bylo nawet przyjemne :P ) i wrocic do normalnego zycia, jezeli wystapia jakies komplikacje to udac sie do lekarza
-
No to skoro tak to gites dzieki za informacje .Pozdrawiam MasterMike
-
Oprocz wapna, w Twojej apteczce koniecznie powinien znalezc sie Avispenin, aby odessac jad.
Do lekarza i tak radzilbym sie zglosic, chocby w celu profilaktyki antytezcowej.
-
Własnie Atrax gdzie takie urzązonko się kupuje? i w jakich cenach?
-
dolaczam sie do pytania, ile to kosztuje i czy jest to dostepne w kazdej aptece ? a jak nie to czy mozna na interecie kupic ?
-
w aptece (prawie kazdej) w granicach 5zl....
-
Mozesz sobie nawet kupic smakowe, np. pomaranczowe... :P
Uprawnienia umieszczania postów