-
Re: Czerwone swiatlo...
Właśnie, wróćmy do tematu czerwonych żarówek. Słuchajcie - światło kolorowe oprócz czerwonego tak samo skutecznie zatrzymuje czerwona farba, jak i rzekomy "specjalny filtr".
Prosty test: bawiliście się kiedyś w ciemni fotograficznej?? Czym było oświetlone?? Czerwoną, pomalowaną lakierem żarówką. Dlaczego - bo papier fotograficzny nie "łapie" tylko czerwonego koloru - czyli jest neutralny Dlatego można w ciemni coś widzieć i da radę wywołać zdjęcia. Dlaczego2: bo żarówka była pomalowana na czerwono. Czym?: zwykłą farbą/lakierem jak w naszych terrariach. Żarówka dla innego niż czerowne światła stanowiła filtr wystarczający, żeby wychodziły dobre zdjęcia. I tyle. U pająków nie jest inaczej - nie są bardzo czułe od papieru foto!
-
Bardziej czułe oczywiście (nie bardzo)
-
Wiec tak:
Kwoki wypromieniowuja dużo ciepła (promieniowania podczerwonego). Moga byc czerwone, mogą tez byc białe.
Co do barwy czerwone, to fakt, ze czystą uzyckac mozemy wlasnie popraez szkło czerwone zarowki lub filtr zastosowany poza nią.
Szukając takich zarowek popatrz w zoologicznych jak napisał Tomo, albo poptytaj w sklepach z osprzetem fotograficznym. Aha, lustrzanki czerwone odpadają, dają za ostre swiatło.
Jezeli ktos chce zglebic temat to osylam do dyskusji w archiwum
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...03#reply_15213 - najlepiej przeczytac całą dyskusje.
Pozdrawiam.
-
Możesz sobie zrobic kasetkę z czerwonych diod. Swiatlo niemal monochromatyczne, czasem takie właśnie urządzenia używane są w ciemniach. Tylko, że raczej nie będzie to pomocne w utrzymaniu temperatury....
-
Mozna taka zarowke kupic w sklepie zool. Ja kiedys kupilam, wydalam okolo 50 zl, a zarowka po 2 dniach padla....
-
ja mam za 30 i dziala 3 miesiac non stop...polecam...z eko terra
-
tez mam z ekoterra - nazywa sie heatglo i nie sluzy do oswietlania tylko do ogrzewania terra. wypromieniowuje fale podczerwone- tzn daje cieplo nie daje swiatla.
dalem 25zl w zoologu ale w jakims sklepie internetowym widzialem po 20
-
A jakiej mocy one sa ? Najmniejsza jaka widzialem to 50 watowa, a to jest jednak za duzo jak na sredniej wielkosci terra. Jak wiecie gdzie mozna dostac 25 watowe to dajcie znac. Jak na razie uzywam 15 watowej zwyklej czerwonej z castoramy ale mam zamiar to zmienic.
Pozdrawiam
-
cochin - znaczy swiatlo niewidoczne takze dla ludzi? [lol]
bo mnie wkur..ia swiatlo w nocy :/
-
Dokładnie ....żarówka ''KWOKA"jest tak zbudowana że służy jako żródło ciepła .Do kupienia prawie w każdym sklepie o profilu elektrycznym.
Uprawnienia umieszczania postów